BARBARELLA Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 CZEKOLADA 2 szklanki cukru 1 kostka margaryny 1/2 szklanki wody cukier waniliowy ok.6 łyżek kakao ( w zależności czy jest to super ciemne kakao, czy nie) 1 opakowanie mleka w proszku Wszystkie składniki oprócz mleka w proszku rozpuścić. Ciutkę przestudzić. Dodać mleko w proszku i intensywnie mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Uwaga: można dodać z 3 łyżki śmietany (przed dodaniem mleka w proszku), ale niekoniecznie. Polepsza ciutkę smak. :lol: Smacznego Cytuj
nelly Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 stanowczo za duzo cukru..robilam z taka iloscia i niedalo sie jesc..wystarczy 1 szkl Cytuj
BARBARELLA Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 robię to już od tylu lat (również moja rodzinka), że ilośc cukru jest wystarczająca - ani za dużo ani za mało - kwestia gustu. TO ma być przecież czekolada "mleczna" a nie gorzka!!! Cytuj
Kubasie Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Ten przepis to rewelacja!!! My dodajemy zamiast bakalii chrupki do mleka firmy nestle - Cookie Crisp albo waniliowe piłeczki tej samej firmy. Spróbujcie warto. :mrgreen: Cytuj
monilek26 Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Robiłam kiedyś tą czekoladę i jest naprawdę świetna. Teraz spróbuję z tymi chrupkami bo zawsze dodawałam tylko bakalie. Pozdrawiam Cytuj
Pączuszek Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Serdeczne dzięki za przypomnienie tego przepisu robiłam to już wiele lat temu, jak czekolada była na kartki. Cytuj
Gość tamis Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 A ja mam pytanie w zwiazku z mlekiem w proszku, co to znaczy jedno opakowanie? Bylam dzisiaj w sklepie i znalazlam 250g 400g i 500g. I jaki jest mniej wiecej koszt, bo te ktore widzialam byly dosyc drogie. Pozdrawiam, Cytuj
Marcin Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Jeżeli chodzi o koszt to pewnie będzie stosunkowo duży, gdyż mleko w proszku jest raczej drogie - jak kiedyś kupowałem to też się zdziwiłem. Cytuj
monilek26 Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 To musi być mleko w proszku pełne (nie granulowane). Ja robię zawsze z opakowania 500gr. Cena ok.8 zł Pozdrawiam Cytuj
BARBARELLA Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 jest to mleko w niebieskim opakowaniu (waga 400g) ze spóldzielni mleczarskiej Września - MLEKO W PROSZKU PEłNE- tak brzmi pełna nazwa. Pozdrawiam gorąco :) :) :) Cytuj
zuziorek Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Też znam ten przepis, ale w naszej rodzinie jest pod nazwą BLOK. Ja do środka dodaje pokruszone herbatniki i rodzynki :) Cytuj
gosiek50 Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Już wiele razy robiłam tą czekolade i zawsze szybko znikała , dodawałam do niej tylko bakalie ale podoba mi się przepis z chrupkami ( aut. Kubasie ) i z herbatnikami ( aut. zuziorka), przy najbliższej okazji je wypróbuje. :) :) :) Pozdrawiam Cytuj
Gość asiaa Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 a ja daje płatki kukurydziane/zwykłe/ i jest chrupiąca przekąska :) jestem uzalezniona od tego deseru :) aha i daje orzechy włoskie. Pozdrawiam Cytuj
Mila Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Też doskonale znam ten przepis - jest super! W moim wykonaniu zamiast wody daję 0,5 szklanki mleka 2% , a curku daję 1,5 szklanki. Natomiast jedno opakowanie mleka w proszku to równowartość 2 jego szklanek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi