meskakuchnia Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Nadszedł czas abyś pierwszy raz zmierzył się z przepisem na ręcznie robione Gnocchi [E] Składniki: 1 jajko 1 żółtko z jajka 500g sera ricotta 3/4 szklanki mąki pszennej 100g parmezanu 1 cebula 500g pulpy pomidorowej świeża bazylia oliwa z oliwek sól pieprz czarnyPrzepis Kulinarny: W garnku wlej 2 łyżki oliwy, dodaj drobno pociętą cebulę i smaż ją przez 5 minut. Później dodaj pulpę pomidorową i gotuj wszystko na na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Do dużej miski wbij jajko oraz dodaj żółtko, dodaj ser ricotta i starty parmezan. Dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Wymieszaj bardzo dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Teraz stopniowo dodawaj mąkę do masy serowej (wymieszaj dokładnie mąkę z masą serową a później dodaj następną porcję mąki). Otrzymana masa powinna być rzadsza niż ciasto na pizzę. Wyciągnij blachę do pieczenia i delikatnie wysmaruj ją mąką. Używając dwóch dużych łyżek uformuj z masy małe kluseczki i przenieś je na przygotowana blachę. Gdy wszystkie kluseczki zostały uformowane wrzuć je używając łyżki do gotującego się wrzątku i delikatnie je wymieszaj używając plastikowej łyżki. Gnocchi gotuj przez 6 minut. Ugotowane gnocchi odcedź i przełóż je na talerze, wyłącz sos i polej nim kluseczki. Przed podaniem posyp delikatnie startym parmezanem oraz pociętą bazylią. [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
marysi_co Opublikowano 12 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2018 Mmm pysznie wyglądają takie gniocchi. Będę musiała je zrobić! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.