AnnaK Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Pyszne ciasto na Boże Narodzenie. Niestety nie mam zdjęcia. Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem, dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-40 minut w 180st. Po ostygnięciu przekroić na połowę. Blacha 23x31cm Masa śmietanowa 2 śmietany w proszku (np Śnieżka) 2 serki homogenizowane waniliowe 2 galaretki cytrynowe Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę w proszku ubić wg przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie lekko tężeć, dodawać ją stopniowo, do ubitej śmietany cały czas miksując. Następnie ciągle ubijając dodać serki. Masa śliwkowa 30 dag suszonych śliwek bez pestek 2 gorzkie czekolady 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 galaretka wiśniowa Śliwki moczyć przez około 1 godzinę w ciepłej wodzie, odsączyć i pokroić w cienkie paseczki. Śmietankę podgrzać w garnuszku i rozpuścić w niej czekoladę (nie gotować). Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, następnie dodać śliwki, delikatnie wymieszać i odstawić do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłożyć na biszkopt. Wykonanie ciasta biszkopt - pianka śmietankowa - biszkopt - masa śliwkowa Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 WoW! Zapowiada się rewelacyjnie to ciacho :biggrin: Wielkie dzięki Aniu! :wub: Cytuj
figiel Opublikowano 22 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2013 Też mnie ten przepis kręci . Ale upiekłam juz wczoraj biszkopt jasny do brzoskwiniowca , więc ten będzie w kolejce do wypróbowania . Cytuj
szamofnik Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2015 śliwkownik, fajna nazwa :) myślę tylko nad tymi śliwkami. myślisz, że można je namoczyć w czymś innym niż woda? myślałem o teekanne magic moment i kilku łyżeczkach rumu żeby podkręcić ten korzenny smak. będzie pasowało? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.