justhi Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2013 Piekłam go na minione Święta Bożego Narodzenia i polecam: Ciasto: 4 jajka 3 szkl. mąki po szklance cukru, oleju i miodu 3 łyżki herbaty (granulowanej lub liściastej) 1 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu Masa: 40 dag śmietany 36-proc. 1/2 kg mascarpone 1 szkl. cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cynamonu upieczone ciasto francuski (ewentualnie-ja dodałam) Ciasto: herbatę zalej szklanką wrzącej wody, ostudź. Jajka ubij z cukrem. Dodaj olej, herbatę, miód i ubij. Dodaj resztę składników, wymieszaj. Ciastem wypełnij formę. Piecz 40 minut w 180 st. C. Ostudź, przekrój na dwa placki. Masa: żelatynę rozpuść w 1/4 szkl. gorącej wody, ostudź. Śmietanę ubij z cukrem pudrem, dodaj mascarpone, cynamon, żelatynę, wymieszaj. Masą przełóż piernik. Pomiędzy masę można włożyć ciasto francuskie. Ps. załączone foto jest kiepskiej jakości, bo robiłam je z gazety Cytuj
Dorota Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2013 Dzięki Justhi pierniczek zapowiada się ciekawie, pozdrawiam :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi