Azalka Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Szukam wypróbowanego przepisu na gruszki w słoikach. Wcześniej robiłam gruszki z przepisów z książek kucharskich, ale jednak nie trafiły one w mój gust, a więc szukam dalej. Z góry dziękuję. Cytuj
malbed Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 GRUSZKI MARYNOWANE NA CZERWONO Składniki 5 kg gruszek 3 szklanki czerwonego octu winnego 2 szklanki czerwonego wina 1/2 kg cukru kryształu 1/2 kg cukru żelującego sok i skórka z 2 cytryn 3 laski wanilii 3 łyżki ziaren białego pieprzu Przepis Gruszki obrać. Wino z octem wlać do rondla, wsypać cukier kryształ, zagotować. Włożyć owoce, gotować 10 minut na małym ogniu, aż gruszki staną się szkliste. Gruszki wyłożyć na sito. Do wina z octem dolać 1 l wody, dodać skórkę i sok z cytryn. Gotować około 10 minut. Wsypać cukier żelujący. Mieszając, gotować na małym ogniu 5 minut. Owoce ułożyć ciasno w słoikach. Dodać pieprz i wanilię. Zalać gorącą zalewą, tak by przykryła owoce. Dokładnie zakręcić. Sama jeszcze nie wypróbowałam tego przepisu ale wygląda ciekawie. Cytuj
Krakusia Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Ja gruszki (twarde) obieram i kroje w ćwiartki. Gęsto układam w słoju. Zalewam syropem (1 l woda+kilka łyzek cukru). Pasteryzuje. Gruszki te używam w zimie do różnych ciast i deserów, a syrop rozcieńczam wodą i mam kompot. Gruszki lepiej się trzymają jesli doda sie odrobinke kwasku lub jakiś jeden mały kwaśny owoc ale bez tego też są OK :lol: Cytuj
Agnieszka Macha Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Bardzo dziekuje za ten przepis. To jest to czego dzisiaj szukałam. Pozdrawiam, przytulam i całuje... Cytuj
malbed Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Witam!!! Zrobiłam te gruszeczki w zalewie czerwonej i wyszły wyśmienite.Trochę kosztowny ten przepis ale warto . Pozdrawiam Cytuj
AGA71 Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2005 1 kg cukru 0,5 litra octu 0,5 litra wody Gruszki obrać ,pokroić na połowki lub ćwiartki.zagotować zalewę.Do gotującej się zalewy wkładać gruszki, trzymać w zalewie tylko do momentu zagotowania.Wkładać wraz z zalewą do słoików,odwracać, aby się zawekowały.Jest to bardzo prosty i bardzo tani przepis.Gruszki te wspaniale smakują do wszystkich mięs.Pozdrawiam!!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.