Katiea Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam :) W piątek wieczorem jadę w odwiedziny do dziadków i chciałabym upiec im coś smacznego ale ani w piątek ani w czwartek nie będę mieć na to czasu. Planuje coś zrobić w środę ale teraz kieruje do was takie pytanie: jakie ciasteczka mogłabym zrobić aby były miękkie aż do piątku wieczorem? Jak wiecie starsi ludzie zazwyczaj nie mogą jeść twardszych rzeczy. I jeszcze pytanie o mufinki, mogą być przechowywane dłużej czy raczej to nie jest zalecane? Cytuj
asienka19873 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Polecę ci w takim razie moje ciasteczka, są kruchutkie, rozpływają się w ustach i przechowywane w puszce trzymają się kilka tygodni! :) Ps. Moja babcia i cała rodzinka za nimi przepada :)) Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witaj :) No właśnie też myślę, że kruche ciasteczka będą najlepsze 🙂 Np. takie KLIK A co do muffinek, to wydaje mi się, że one najlepsze są po upieczeniu, potem z każdym kolejnym dniem robią się twarde. Pozdrawiam i udanych wypieków życzę 🙂 Ps. Twoje ciasteczka Asieńko cały czas za mną chodzą, muszę się w końcu skusić i je upiec 🙂 Cytuj
figiel Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ja także polecam kruche ciasteczka . Może takie dwukolorowe, łatwe i szybkie do wykonania . Piekłam przed świętami , zostały jeszcze do tej pory w pudełku i są kruchutkie . Cytuj
Dorota Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 WoW! Ale super ciasteczka Figielku :wub: Pięknie wyglądają, aż szkoda jeść :biggrin: Mniam! Figielku Ty je czymś sklejałaś, czy one same tak fajnie się "przypiekły" i tak ładnie się trzymają - bo wyglądają super! Myślałam, że robiłaś je inaczej - wykrawałaś i wkładałaś do środka ciastko z innego ciasta (innego koloru).... dopiero na drugim zdjęciu się dopatrzyłam, że położyłaś środki na tych większych ciasteczkach - super pomysł - będę musiała tak kiedyś zrobić - tylko foremki trzeba mieć odpowiednie - taki sam kształt - dużą i małą ;-) Musze polować teraz na foremki :mrgreen: Cytuj
figiel Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Dziękuję :wub: . Dorotko - ja wykrawałam małe i duże ciastko z każdego koloru .Potem ze środka wykroiłam mniejsze ciastko i zamieniałam -czyli w większa ramkę z ciemnego ciasta wkładałam małe , jasne serduszko i lekko dociskałam .Przy pieczeniu ładnie się scalały . Ja takie foremki dostałam w prezencie i były niekóre foremki w kompletach po 3 z jednego kształtu . Ale można też wycinać szklanką i kieliszkiem . Cytuj
asienka19873 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Polecam Dorotko :) ja mam jeszcze kilka ze świąt w puszce, nadal smaczne i kruchutkie :) pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 aaaaaaa...... to jednak się myliłam :blink: :wacko: :happy: :mrgreen: Pięknie to zrobiłaś Figielku, wszystko idealnie wykrojone i dopasowane "jak od linijki" ;-) I super prezent dostałaś - Mikołaj wiedział co dobre ;-) fajny zestaw! Dziękuję Asieńko 🙂 Właśnie ja też miałam jeszcze trochę kruchych ciasteczek w metalowej puszcze i nic im się nie stało, czyli takie ciasteczka mogą trochę poleżeć ;-) Najlepiej o nich zapomnieć, bo inaczej długo tam nie poleżą :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi