meskakuchnia Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 Przepis dla 4 osóbSkładniki: 1kg słodkich ziemniaków 500g marchwi 1 szklanka czerwonej soczewicy 100g bakłażana 1 duża cebula 1/2 pęczka świeżego tymianku olej z ryżu sól pieprzPrzepis Kulinarny: Pokrój słodkie ziemniaki, marchew oraz bakłażana w drobną kostkę. Ustaw patelnię na niewielkim ogniu, dodaj 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojonego bakłażana. Dopraw bakłażana odrobiną soli oraz pieprzu i zmaż przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wstaw garnek na niewielki ogień i wlej do niego 2 łyżki oleju ryżowego. Drobno pociętą cebulę wrzuć do garnka oraz dodaj połowę drobno pokrojonego tymianku. Wszystko smaż przez 4 minuty. Teraz do garnka wrzuć przygotowane wcześniej słodkie ziemniaki oraz marchew i smaż przez kolejne 5 minut. Po upływie 5 minut dodaj do warzyw soczewicę i zalej całość wodą ale tylko lekko przekraczając poziom warzyw znajdujących się w garnku. Dopraw wszystko odrobiną soli oraz pieprzu i gotuj przez około 15 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Gdy warzywa są już miękkie wyłącz zupę i za pomocą „żyrafy” zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem. Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw jeszcze raz solą lub pieprzem. Bakłażan powinien już być gotowy i czas podawać przysadzoną zupę. Przelej odpowiednie porcje przygotowanego kremu na talerze, dodaj na wierzch usmażonego bakłażana a wszystko posyp drobno pociętym tymiankiem. [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.