asienka19873 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 5 jajek 3 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szkl. oleju 1 szkl. oranżady ( może być też woda mineralna gazowana ) 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki wody Jajka ubić na krem z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wlać olej i dokładnie wymieszać, na koniec dodać oranżadę i ponownie zmiksować. Masę podzielić na połowę. Do jednej części wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać 2 łyżki wody i olejek migdałowy, wymieszać. Do drugiej wsypać kakao, dodać 2 łyżki wody i dobrze wymieszać. Okrągłą tortownicę 28 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Naprzemiennie wylewać po ok. 2-3 łyżek masy ciemnej i jasnej, by powstał wzór zebry, do wyczerpania składników. Piec ok. 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C, do suchego patyczka. Smacznego! Babka jest soczysta i mięciutka. (1 szkl.-250 ml) Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 Piękna i apetyczna ta babeczka Asieńko :wub: Cytuj
asienka19873 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dzięki bardzo :) moja ulubiona babka z dzieciństwa :) Cytuj
szamofnik Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2015 Niby najprostsze do zrobienia, ale mi bardzo smakuje. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 20 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 prawda, proste i smaczne ciacho :) pozdrawiam w niedziele będę robiła :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.