meskakuchnia Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Danie dla 4 osóbSkładniki: różyczki z jednego kalafiora 1 por (tylko biała część) 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 750ml bulionu warzywnego 1/2 ząbka czosnku 50g parmezanu 2 łyżki śmietany oliwa z oliwek 2 łyżki masła sólSos Chimichurri 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku pęczek kolendry 2 łyżki liści mięty 5-6 łyżek oliwy z oliwek Sok z 1/2 cytryny sólPrzepis Kulinarny: Przygotowanie zupy zacznij od wykonania sosu Chimichurri. Bardzo drobno pokrój chili, czosnek oraz liście kolendry i mięty. Pokrojone warzywa i zioła przenieś do miseczki dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i dopraw odrobiną soli. Wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki i sos jest już gotowy. Jeżeli sos będziesz wykonywał z blenderze lub użyciu innego miksera dodaj do sosu tylko połowę czosnku oraz papryczki chili (będą bardziej rozdrobnione, a co za tym idzie ich smak i aromat będzie intensywniejszy od ręcznego krojenia) Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową rozłóż równomiernie różyczki kalafiora. Kalafior dopraw odrobiną soli i polej odrobiną oliwy z oliwek. Tak przygotowany kalafior umieść w piekarniku i piecz przez 5 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 10 minut. Do ustawionego garnka na ogniu wrzuć masło oraz łyżkę oliwy. Teraz dodaj do garnka pokrojone warzywa: cebulę, por, czosnek, seler naciowy i smaż wszystko przez około 8 minut na niewielkim ogniu. Później do warzyw znajdujących się w garnku dodaj upieczonego kalafiora i smaż przez kolejne 2 minuty. Wszystkie warzywa zalej gorącym bulionem ale tylko do wysokości warzyw. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie wyłącz zupę i zmiksuj ją za pomocą „żyrafy” tak aby otrzymać jednolitą masę. Dodaj śmietanę, starty parmezan oraz dopraw odrobiną soli i ponownie zmiksuj zupę. Gorącą zupę przenieś na talerze i przed podaniem polej odrobiną sosu Chimichurri. [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.