Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Danie dla 4 osób

Składniki:
różyczki z jednego kalafiora
1 por (tylko biała część)
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
750ml bulionu warzywnego
1/2 ząbka czosnku
50g parmezanu
2 łyżki śmietany
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
sól


Sos Chimichurri
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
pęczek kolendry
2 łyżki liści mięty
5-6 łyżek oliwy z oliwek
Sok z 1/2 cytryny
sól


Przepis Kulinarny:
Przygotowanie zupy zacznij od wykonania sosu Chimichurri.

Bardzo drobno pokrój chili, czosnek oraz liście kolendry i mięty.

Pokrojone warzywa i zioła przenieś do miseczki dodaj oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i dopraw odrobiną soli.

Wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki i sos jest już gotowy.

Jeżeli sos będziesz wykonywał z blenderze lub użyciu innego miksera dodaj do sosu tylko połowę czosnku oraz papryczki chili (będą bardziej rozdrobnione, a co za tym idzie ich smak i aromat będzie intensywniejszy od ręcznego krojenia)

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Na blachę do pieczenia wyłożoną folią aluminiową rozłóż równomiernie różyczki kalafiora. Kalafior dopraw odrobiną soli i polej odrobiną oliwy z oliwek.

Tak przygotowany kalafior umieść w piekarniku i piecz przez 5 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 10 minut.

Do ustawionego garnka na ogniu wrzuć masło oraz łyżkę oliwy. Teraz dodaj do garnka pokrojone warzywa: cebulę, por, czosnek, seler naciowy i smaż wszystko przez około 8 minut na niewielkim ogniu.
Później do warzyw znajdujących się w garnku dodaj upieczonego kalafiora i smaż przez kolejne 2 minuty.

Wszystkie warzywa zalej gorącym bulionem ale tylko do wysokości warzyw. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 15 minut.

Gdy warzywa będą miękkie wyłącz zupę i zmiksuj ją za pomocą „żyrafy” tak aby otrzymać jednolitą masę.

Dodaj śmietanę, starty parmezan oraz dopraw odrobiną soli i ponownie zmiksuj zupę.

Gorącą zupę przenieś na talerze i przed podaniem polej odrobiną sosu Chimichurri.

[LINK NIEAKTUALNY]

post-30698-0-32884600-1391426425_thumb.j

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.