Beella Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Składniki: litr mleka 2% litr mleka 3,2% litr kiefiru 2% Przygotowanie. Wszystko wlać do garnka emaliowanego,zagrzać do temperatury 70st.Przykryć pokrywką i pozostawić na noc w ciepłym miejscu.Po upływie czasu ser powinien oddzielić się od wody,kolor wody żółty.Stawiamy garnek na kuchnię,palnik zapalamy na najmiejszy płomień i podgrzewamy znów do 70st.Durszlak wykładamy gazą i powoli wylewmy nasz podgrzany twaróg.Odciskamy z wody i w gazie pozostawimy do ostygnięcia w chłodnym pomieszczenie nie w lodówce.Gdy ser nam ostygnie oddzielamy od gazy,wykładamy na talerz i wstawiamy do lodówki. Cytuj
Spoon Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Bardzo fajny przepis..zastanawiam się by np. dodać do takiego sera jakieś przyprawy, tylko w którym momencie było by najlepiej. Chyba w ostatniej fasie odcedzania..hym...jak myślicie? Cytuj
Beella Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 Bardzo fajny przepis..zastanawiam się by np. dodać do takiego sera jakieś przyprawy, tylko w którym momencie było by najlepiej. Chyba w ostatniej fasie odcedzania..hym...jak myślicie? Na tym oststnim zdjęciu jest z przyprawami,bazylia,oregano,słodka papryka w proszki i łyżeczka suszonych pomidorów.Zioła dodajesz jak już woda wycieknie,a pozostanie tylko ta w twarogu.Lekko wymieszać ścisnąć gazę w kółko i odstwić do wystygnięcia. Cytuj
Spoon Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 Na tym oststnim zdjęciu jest z przyprawami,bazylia,oregano,słodka papryka w proszki i łyżeczka suszonych pomidorów.Zioła dodajesz jak już woda wycieknie,a pozostanie tylko ta w twarogu.Lekko wymieszać ścisnąć gazę w kółko i odstwić do wystygnięcia. Super :) muszę spróbować, zrobię sobie kilka mniejszych porcji różnie przyprawionych :) Cytuj
Gość Natalka27 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 U mnie w domu taki twaróg się smażyło, był pyszny! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.