meskakuchnia Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 Danie dla 4 osób. Składniki: 200 g ryżu arborio 1 łodyga selera naciowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili 4 cm kawałek imbiru 1 cytryna 750ml bulionu warzywnego 125ml sera ricotta 75g sera parmezanu natka pietruszki oliwa z oliwek masło sól Przepis Kulinarny: W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę oliwy. Wrzuć bardzo drobno pokrojone warzywa: cebulę, seler naciowy, czosnek, papryczkę chili i dodaj starty imbir. Wszystko smaż przez 5 minut na małym ogniu. Teraz do garnka dodaj ryż i smaż wszystko przez kolejne 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie, chochla po chochli wlewaj bulion do ryżu, czekając aż ryż wchłonie poprzednią porcje bulionu. Powtarzaj operację do chwili, gdy ryż będzie al dente – nie może być zbyt miękki. Do ugotowanego ryżu dodaj parmezan, ser ricotta. Dopraw solą, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i wyłącz ogień. Tak przygotowane danie pozostaw przez 2 minuty w garnku pod przykrywką. Nałóż risotto na talerze i przed podaniem posyp delikatnie odrobiną starej skórki z cytryny oraz posyp pociętą natką pietruszki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.