Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Danie dla 4 osób.
 

Składniki: 

200 g ryżu arborio
1 łodyga selera naciowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chili
4 cm kawałek imbiru
1 cytryna
750ml bulionu warzywnego
125ml sera ricotta
75g sera parmezanu
natka pietruszki
oliwa z oliwek
masło
sól
 

Przepis Kulinarny:

W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę oliwy. Wrzuć bardzo drobno pokrojone warzywa: cebulę, seler naciowy, czosnek, papryczkę chili i dodaj starty imbir. Wszystko smaż przez 5 minut na małym ogniu.
 

Teraz do garnka dodaj ryż i smaż wszystko przez kolejne 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Następnie, chochla po chochli wlewaj bulion do ryżu, czekając aż ryż wchłonie poprzednią porcje bulionu. Powtarzaj operację do chwili, gdy ryż będzie al dente – nie może być zbyt miękki.
 

Do ugotowanego ryżu dodaj parmezan, ser ricotta. Dopraw solą, wymieszaj wszystkie składniki ze sobą i wyłącz ogień.
 

Tak przygotowane danie pozostaw przez 2 minuty w garnku pod przykrywką.

Nałóż risotto na talerze i przed podaniem posyp delikatnie odrobiną starej skórki z cytryny oraz posyp pociętą natką pietruszki.
 

 

 

post-30698-0-96486500-1392295567_thumb.j

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.