ebiernacka Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2014 ZAPIEKANKA Z SZYNKĄ I JAJKAMI skł; 6 jajek ugotowanych na twardo 15 dag gotowanej szynki 20 dag żółtego sera 5 łyżek masła 2 łyżki mąki 1/4 litra mleka 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki soli szczypta białego pieprzu szczypta gałki muszkatałowej szczypta suszonego czosnku w proszku 3 łyżki bułki tartej Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na cienkie plasterki,kilka odłożyć.Szynkę pokroić w wąskie paski,kilka odłożyć.Ser zetrzeć na tarce. Formę do zapiekania wysmarować łyżką masła.W rondlu roztopić 2 łyżki masła,wsypać mąkę i mieszając zasmażyć,następnie rozprowadzić mlekiem,zagotować,dodać śmietanę,sól,pieprz,gałkę muszkatałową i suszony czosnek,wymieszać ponownie i odstawić z ognia. Plasterki jajek,szynkę i starty ser ułożyć warstwami w formie.Każdą wartwę polać sosem.Wierzch zapiekanki posypać obficie bułką tartą,a na bułce rozłożyć płatki pozostałego masła,plasterki jajka i paseczki szynki.Tak przygotowaną potrawę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut w tem,220 stopni.Dodam jeszcze że do zapiekanki można również dodać czerwoną paprykę i natkę pietruszki. Mojej całej rodzince smakowało więc dziele się z Wami przepisem i życzę SMACZNEGO 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.