AnnaK Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Polędwica suszona 0,5 kg schabu oczyszczonego z błon i tłuszczu (dobrze jak jest cienki) 8 g cukru 10 g soli 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 5 ziarenek ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 duży listek laurowy drobniutko pokruszony zioła utrzeć w moździerzu i dodać 1/2 główki czosnku bardzo drobno pokrojonego słodka mielona papryka Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym , natrzeć cukrem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso znów umyć, osuszyć, natrzeć solą wklepując i wstawić do lodówki na 24-36 godzin w zależności jak chcemy mieć słone. Po tym czasie znów schab umyć, osuszyć i bardzo dokładnie obsypać przyprawami wklepując je. Schab włożyć do cienkiej podkolanówki, zawiązać końce i powiesić w ciepłym miejscu, koło grzejnika, nad płytą grzewczą itp. Ja suszę w odległości 1-1,5 cm od rury co. Po 4-5 dniach jest już gotowy do jedzenia. Później przechowywać w lodówce. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. Można je kroić w cieniutkie plasterki. 1 Cytuj
figiel Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Ciekawy przepis z którym spotykam się po raz pierwszy . Wyglada naprawdę pierwszorzędnie i bez wędzenia jaki ładny kolor. Jestem zwolenniczką własnych wyrobów . Cytuj
HanuczkaM Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2014 O jak miło zobaczyc taki przepis, wędlina bez chemmi to skarb! Cytuj
bober16060 Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Taki schab jest pyszny. Ponieważ u mnie suszone w ten sposób zrobiło się mocno wysuszone z zewnątrz i dość mokre w środku, zmieniłem trochę algorytm suszenia. Jeden dzień suszę w miejscu ciepłym i suchym, a drugi w wilgotnym i chłodnym (piwniczka). I tak 5 cykli. Wtedy mięso jest równomiernie wysuszone. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.