meskakuchnia Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Propozycja kremu z marchwi. Tym razem połączyłem ostry i intensywny smak świeżego imbiru oraz papryczki chili ze słodyczą miodu i soku z pomarańczy. Danie proponuje podać z grzankami posmarowanymi domowym masłem, które jest mieszanką świeżej kolendry i papryczki chili.Danie dla 4 osób Składniki: 8 średnich marchwi 2cm świeży imbir ½ papryczki chili 1 czerwona cebula sok z 1 pomarańczy ¼ szklanki czerwonej soczewicy 750 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu sól pieprz olej ryżowy świeża kolendra do posypania Pieczywo z masłem, kolendrą i chili: 75g masła 1 papryczka chili 1 pęczek kolendry sól pieczywoPrzepis Kulinarny: Masło: Do blendera wrzuć masło, papryczkę chili (tylko bez pestek) oraz pęczek kolendry i dodaj odrobinę soli. Zmiksuj wszystko tak aby otrzymać jednolitą masę. Przygotowane masło przenieś do miseczki.Krem: Do garnka ustawionego na niewielkim ogniu wlej łyżkę oleju i dodaj drobno pokrojone warzywa: cebula, czosnek i papryczkę chili(bez pestek). Do warzyw dodaj starty imbir. Smaż wszystko przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw). Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”). Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj. Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu. Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą. Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry. Po upływie 5 minut dodaj do garnka pokrojoną marchew oraz soczewicę i zalej wszystko bulionem (tylko do wysokości warzyw). Gotuj wszystko przez 40 minut. Po 40 minutach wyłącz zupę i zmiksuj zawartość garnka tak aby uzyskać jednolity krem (użyj do tego celu „żyrafy”). Do przygotowanego kremu dodaj miód oraz sok z pomarańczy i ponownie wszystko zmiksuj. Spróbuj i jeżeli uznasz dopraw solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa postaw ją ponownie na bardzo małym ogniu. Teraz na patelni grillowej opiecz odpowiednią ilość pieczywa i posmaruj je przygotowanym masłem z kolendrą. Teraz tylko przenieś zupę na talerze i posyp ją odrobiną pociętej kolendry. [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Gość Natalka27 Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 lubie orienkatne potrawy, fajna zupa na zimowe wieczory bo imbir rozgrzewa :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.