Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka śledziowa, z niezwykłym śródziemnomorskim aromatem suszonych pomidorów, rozmarynu, oliwek oraz kaparów.

Przepis dla 6 osób

Składniki:


600g śledzia typu „Matjas”
60g suszonych pomidorów
80g czarnych oliwek
20g kaparów
¼ pęczka świeżego rozmarynu
500ml oleju kujawskiego

Przepis Kulinarny:

Przygotowanie śledzi zacznij od pokrojenia suszonych pomidorów oraz oliwek i podziel je na 3 równe części.

Filety śledziowe pokrój wszerz w paski o grubości około 2 cm. Pokrojonego śledzia również podziel na 3 równe części.

Przenieś pierwszą część pokrojonych śledzi do głębokiego naczynia(ja do tego celu używam jednego z plastikowych pojemników jakie posiadam).

Na śledzie umieść warstwę przygotowanych wcześniej suszonych pomidorów oraz oliwek i wszystko posyp odrobiną kaparów oraz pociętego rozmarynu.

Te czynności powtarzaj aż do ostatniej warstwy.

Teraz zalej wszystko olejem i wstaw do lodówki na 24h.

[LINK NIEAKTUALNY]

post-30698-0-64608400-1393619650_thumb.j

Opublikowano

Takiej wersji jeszcze nie wiedziałam/próbowałam.. Ja robię śledzie na słodko z podsmażoną cebulką wraz z rodzynkami i odrobiną koncentratu pomidorowego również zalanego olejem, ale najlepiej lnianym :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.