meskakuchnia Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2014 Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka śledziowa, z niezwykłym śródziemnomorskim aromatem suszonych pomidorów, rozmarynu, oliwek oraz kaparów.Przepis dla 6 osób Składniki: 600g śledzia typu „Matjas” 60g suszonych pomidorów 80g czarnych oliwek 20g kaparów ¼ pęczka świeżego rozmarynu 500ml oleju kujawskiegoPrzepis Kulinarny: Przygotowanie śledzi zacznij od pokrojenia suszonych pomidorów oraz oliwek i podziel je na 3 równe części. Filety śledziowe pokrój wszerz w paski o grubości około 2 cm. Pokrojonego śledzia również podziel na 3 równe części. Przenieś pierwszą część pokrojonych śledzi do głębokiego naczynia(ja do tego celu używam jednego z plastikowych pojemników jakie posiadam). Na śledzie umieść warstwę przygotowanych wcześniej suszonych pomidorów oraz oliwek i wszystko posyp odrobiną kaparów oraz pociętego rozmarynu. Te czynności powtarzaj aż do ostatniej warstwy. Teraz zalej wszystko olejem i wstaw do lodówki na 24h. [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Spoon Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 Takiej wersji jeszcze nie wiedziałam/próbowałam.. Ja robię śledzie na słodko z podsmażoną cebulką wraz z rodzynkami i odrobiną koncentratu pomidorowego również zalanego olejem, ale najlepiej lnianym :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.