Spoon Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2014 Niby nic trudnego, ale każdy smakuje inaczej..podrzucie jakieś dobre sprawdzone przepisy na gulasz, chciałbym zaskoczyć męża, bo mój to nie do końca taki jak on lubi.. Ja robię zwyczajnie na włoszczyźnie, a on woli bardziej bogaty w warzywa.. ktoś coś? Cytuj
asienka19873 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2014 Gulasz paprykowy ( pierwsza wersja ) 500 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) 2 papryki (żółta i czerwona) 500 ml bulionu (mięsny z kostki) 125 ml czerwonego wina (jeśli ktoś nie lubi, zamienić na wodę) 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej 1 łyżeczka papryki w proszku ostrej kucharek lub vegeta ew. sól i pieprz szczypta kminku 4 ząbki czosnku 3-4 duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso pokroić w dużą kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na brązowo, na silnym ogniu. Zdjąć mięso i odstawić na bok. Cebulę pokroić w pół krążki lub w kostkę, każdy ząbek czosnku przekroić na 3 części i wrzucić wszystko na tą samą patelnię, usmażyć na złoto. Do przesmażonej cebuli z czosnkiem wrzucić mięso, wsypać obie papryki i dodać przecier, krótko podsmażyć i zalać winem, a następnie bulionem. Dodać trochę vegety i kminek. Dusić pod przykryciem 1,5 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Kiedy mięso już zmięknie, pokroić paprykę w grubą kostkę i wymieszać z gulaszem, gotować dalsze 30 min. Na koniec doprawić jeszcze ewentualnie. Gulasz paprykowy ze Schabu ( druga wersja ) 1/2 kg plastrów schabu wieprzowego 2 łyżki mąki 2 cebule 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 łyżka słodkiej mielonej papryki Sól,pieprz,vegeta,chili 1 szklanka śmietany 1/2-3/4 szkl. bulionu ( może być z kostki ) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Plastry schabu pokroić w paski. Cebulę przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Papryki oczyścić i pokroić w paski. Do mięsa wsypać mąkę,dobrze wymieszac by mąka dobrze pokryła wszystkie kawałeczki mięsa. Na patelni rozgrzać trochę oleju,wrzucić mięso i silnie obsmażyć( mąką poprzykleja się trochę do dna,rozpuści się pózniej w sosie ). Do mięsa wrzucić cebulę i paprykę, poddusić ,mieszając kilka minut. Całość posypać papryką w proszku,zamieszać i wlać śmietanę i bulion( najpierw pół szklanki, a jeśli pózniej okazałoby się za gęste dodać jeszcze trochę). Przykryć patelnię pokrykwą i dusić 30 minut (Ja wolę bardziej miękkie mięso więc duszę ok.1 godziny), od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, solą,pieprzem vegetą i chili. Podawać z ryżem,makaronem,plackami ziemniaczanymi itp. Mam takie dwa przepisy, które mi smakują. Można je jeszcze dodatkowo wzbogacić w inne warzywa, typu marchew, seler,ziemniaki itp. Cytuj
PrzygodyGabi Opublikowano 28 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2017 Myślę, że powinien ten przepis zasmakować:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi