Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie, Zamierzam zrobić zapiekankę z filetem i makaronem, na jej wierzchu ma być ser i sos zrobiony ze śmietany i jajka. Niestety stłukła mi się pokrywa naczynia żaroodpornego.

Czy taka zapiekanka powinna być przykryta w czasie pieczenia? Czy jeśli jej nie zakryję w czasie pieczenia sos "wyschnie"? A może wystarczy jak na wierzchu zawinę folię aluminiową?

Bardzo proszę o rady kogoś kto zna się na tym bo ja pierwszy raz będę robiła taką zapiekankę.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Edytowane przez basia643
Opublikowano

Możesz nie zakrywać naczynia. Ja zapiekanki zawsze zapiekam odkryte, wtedy na serze robi się taka chrupiąca skorupka. :biggrin:

  • 3 lata później...
Opublikowano

Sądzę, że zapiekanka bez przykrycia szybciej stanie się sucha i chrupiąca, zwłaszcza na wierzchu. Pod przykryciem wszystko będzie się bardziej dusiło niż piekło i dlatego wydaje mi się, że metoda jest zależna od tego co mamy w środku zapiekanki i co chcemy osiągnąć. Osobiście zawsze przykrywam naczynie żaroodporne bo wolę kiedy składniki po upieczeniu nadal są miękkie :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.