basia643 Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Mam pytanie, Zamierzam zrobić zapiekankę z filetem i makaronem, na jej wierzchu ma być ser i sos zrobiony ze śmietany i jajka. Niestety stłukła mi się pokrywa naczynia żaroodpornego. Czy taka zapiekanka powinna być przykryta w czasie pieczenia? Czy jeśli jej nie zakryję w czasie pieczenia sos "wyschnie"? A może wystarczy jak na wierzchu zawinę folię aluminiową? Bardzo proszę o rady kogoś kto zna się na tym bo ja pierwszy raz będę robiła taką zapiekankę. Z góry dziękuję za odpowiedzi Edytowane 18 Marca 2014 przez basia643 Cytuj
AnnaK Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Możesz nie zakrywać naczynia. Ja zapiekanki zawsze zapiekam odkryte, wtedy na serze robi się taka chrupiąca skorupka. :biggrin: Cytuj
basia643 Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2014 Dziękuję zaodpowiedź :) Cytuj
Melvit Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2017 Sądzę, że zapiekanka bez przykrycia szybciej stanie się sucha i chrupiąca, zwłaszcza na wierzchu. Pod przykryciem wszystko będzie się bardziej dusiło niż piekło i dlatego wydaje mi się, że metoda jest zależna od tego co mamy w środku zapiekanki i co chcemy osiągnąć. Osobiście zawsze przykrywam naczynie żaroodporne bo wolę kiedy składniki po upieczeniu nadal są miękkie :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.