Spoon Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2014 Uwielbiam ciasto francuskie, bo można z niego szybko przyrządzić ciekawe smaczne przekąski. Jako pierwsze polecam Empanadillas z krewetkami. Do ich zrobienia potrzeba: -opakowanie ciasta francuskiego - 2 łyżki masła - 2 posiekane cebule - 2 pomidory pokrojone w kostkę - paprykę pokrojoną w kostkę - 250 g grzybów posiekanych, mogą być różne - łyżka oleju - sól, pieprz - jajko ugotowane na twardo posiekane - 100 g krewetek posiekanych - 1/2 łyżeczki chilli w proszku - 1 żółtko do posmarowania Ciasto rozmrozić, piekarnik nagrzać do 200 C. Masło podgrzać i dusić na nim cebulę, dodać pomidory i paprykę. Grzyby podsmażyć na dużym ogniu na oleju. Dodać jajko, krewetki i resztę składników, podsmażyć na mały ogniu jeszcze z 10min. Przyprawić, odstawić by wystygło. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy 15cm. Ułożyć nadzienie na jednej połowie i zlepić pierożki. Brzegi zwilżyć wodą całość posmarować żółtkiem. Piec ok. 15 min. Smacznego Cytuj
kucharcia34 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2014 witaj spoon ja z ciastem francuskim mam słabe doświadczenia , jak masz jakieś fajne coś na urodzinki co można podać to chętnie spróbuję tylko bez owoców morza Cytuj
Spoon Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 To może ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta. Super są i na ciepło i na zimno. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmaż i po chwili dodaj szpinak. Podduś do momenty gdy szpinak zwiędnie. Patelnie zdejmij z ognia. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, fetę pokrój w kostkę.Do podduszonego szpinaku dodaj pomidorki i fetę. Całość delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.Piekarnik włącz na 200 stopni.Na stole rozłóż ciasto francuskie i podziel je na kwadraty. Na każdym z nich pośrodku ułóż po 2 łyżki szpinakowego nadzienia, a narożniki ciasta zawiń do środka.Ciasto posmaruj roztrzepanym jajem i wstaw do piekarnika. Piecz około 20-25 minut na złoty kolor. Cytuj
makagn82 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2014 ja na ciasto francuskie daję roztrzepane jajko, pokrojoną cebulę, tymianek oraz pieprz i sól i do piekarnika - po chwili mam pyszną przekąskę, którą każdy lubi :) Cytuj
ra_szymczak Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 a może szybkie do wykonania świderki serowe z ciasta francuskiego - zapodaję link :) Cytuj
Armenika Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Ja z ciasta francuskiego robię najczęściej pizzerinki. Przepis mam z Włoch, świetna sprawa, bo kazdy może zrobić je po swojemu. Czego potrzebujemy? - 1 opakowania ciasta - ktoimy je w kwadraty - sosu pomidorowego z dodatkami - ja mieszam przecier pomidorowy, ulubiony kechup, zioła, cebulkę i czosnek posiekane w kosteczkę - szynka, kiełbasa, kurczak albo inne mięsko - oliwki, ogórek, kukurzydza - starty ser żółty (fajnie sprawdza sie wędzony) Potem robimy warstwy: - ciasto - sos - miesko i dodatki - ser I do piekarnika. Świetna sprawa jako przekąska. Polecam :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi