FeeriaSmakow Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2014 Tortilla z listkami świeżego szpinaku i makaronem. Szybki i łatwy obiad a jako, że zarówno dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno z powodzeniem można ją zabrać do pracy. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Składniki: 3/4 szklanki makaronu penne 150 g listków szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 7 jajek 175 ml śmietanki kremówki 2 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz świeżo tarta gałka muszkatołowa Wykonanie Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelać zimną wodą, odstawić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC (tylko górna grzałka). Na patelni rozgrzać masło. Krótko podsmażyć przetarty czosnek a następnie wrzucić listki szpinaku. Smażyć aż zwiędną, lecz nadal pozostaną intensywnie zielone. Doprawić solą i pieprzem. Jajka rozbełtać ze śmietanką i parmezanem. Posolić, posypać pieprzem i sporą ilością tartej gałki muszkatołowej. Do masy wrzucić ugotowany makaron i listki szpinaku. Na patelni o nieprzywierającej powłoce, którą można wkładać do piekarnika rozgrzać niewielką ilość oleju. Zmniejszyć ogień do średniego. Wlać masę i smażyć kilka minut uważając by masa nie przypaliła się od spodu. Wstawić na wysoką półkę do piekarnika i piec, aż masa wierzch się zetnie. Zapraszam na więcej: [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Hitsus Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2014 Wow, podobają mi się zdjęcia! Smakowicie wygląda! Cytuj
Armenika Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Świetnie wygląda. Uwielbiam szpinak, wiec na pewno spróbuję :biggrin: Cytuj
lesny_typ Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 wygląda bombowo! myślicie że będzie do tego pasowała jakaś ostra kiełbasa? Cytuj
pomidor_amor Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 ostra kiełbasa pasuje do wszystkiego! :D Cytuj
holender_sho Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 ja to jeszcze bym dodał trochę papryczki chilli :D Cytuj
miodek90 Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 zdjęcia mówią same za siebie, tak się zastanawiam czy mogę użyć innego makaronu? Cytuj
wujcio300 Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2015 Wyglada swietnie, makaraon wyglada jak ciasto. az dziw, ze sie nie rozpada Cytuj
lajk_onik Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2015 Tortillę zrobiłem na formie do ciasta bo nie miałem patelni którą mogę wkładać do piekarnika. :P Cytuj
samt Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2015 Zrobiłem tortillę według twojego przepisu, jak dla mnie bomba :) Cytuj
B0RYS Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2015 przepadam za szpinakiem, a w polaczeniu z makaranem wyszlo to przewybornie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi