Anturius Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2014 Witam Pierwszy przepis jaki Państwu zaprezentuję na forum będzie mój przysmak na sezon grillowy czyli kiełbaska + smakowite dodatki :) W pierwszej kolejności zacznę od przygotowania grilla. Po rozpaleniu na żarzące się węgielki sypiemy 3-4 szczypt przyprawy do grilla ( papryka, kurkuma, kolendra, gorczyca ) tak aby dym palącego się węgla wszedł i nadał pozytywnego aromatu dla naszego dania głównego. Po tej czynności nacinamy starannie kiełbaski na głębokość około 0,5 cm z obu stron i dajemy przygotowany produkt na kratkę grillową. Po lekkim zarumienieniu z obu stron zdejmujemy na moment naszą potrawę i w widoczne szczelinki wsypujemy 1 szczyptę przypraw do grilla ( polecam przyprawę Kamis - Przyprawa do grilla ) a następnie wlewamy małą ilość miodu. Tak przygotowaną kiełbaskę kładziemy z powrotem na kratkę grillową i po 3-5 minutach smażenia skrapiamy ją winem lub piwem aby nabrała jeszcze lepszego aromatu. Na sam koniec ( ok. 2-3 minuty przed ściągnięciem kiełbasek z grilla ) w szczelinki dodajemy rozdrobnione ananasy. I przez ten czas końcowego smażenia owoc ten da dla naszej potrawy lekką nutę słodyczy i egzotyki. Życzę Wszystkim smacznego i zapraszam do dyskusji Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2014 Mmm... kuszące propozycje :) Spodobało mi się to posypywanie przyprawą do grilla żarzących się węgielków - niby prosta rzecz, a może coś fajnego wnieść do naszych kiełbasek ;) Połączenie kiełbaski z miodem, ananasem - też smakowicie brzmi, dzięki :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.