asienka19873 Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2014 300 ml mleka 80 g masła 20 g oleju ( 2 łyżki ) 1 cukier waniliowy 100 g cukru 20 g drożdży 2 jajka 600 g mąki Masło rozpuścić, dodać cukier, cukier waniliowy, olej, mleko i 1 jajko, wszystko wymieszac i podgrzać tylko by było ciepłe, na koniec skruszyć drożdże i dodać do mieszanki, rozpuścić. Do miski wsypać mąke i wlać ciepła mieszankę drożdżową, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Tu mozna pomóc sobie robotem kuchennym jeśli posiadamy. Ciasto podzielić na 2 części i każda cześć na 3 mniejsze kawałki z których należy uformować walki, grubość i długość wg uznania. Zaplesc dwa warkocze. Mozna tez z całego ciasta jeden wielki ale po upieczeniu będzie bardzo, duży jak chleb :) Nagrzać piekarnik do 50'C, wyłączyć . Warkocze ułożyć na papierze do pieczenia na dużej blasze i przykryć czysta ściereczką. Włożyć do piekarnika i zostawic do wyrośnięcia na 45-60 min. Drzwiczki od piekarnika uchylić na kilka minut ( ok. 10 ) a następnie zamknąć. Następnie wyjmujemy wyrośnięte Chałki i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik ustawiamy na 190'C, wkładamy warkocze do pieczenia na 22-25 min. ( gdyby robiło sie ciemne, przykrywamy folia ) Smacznego ! Chałki są bardzo smaczne i mięciutkie :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Dzis świeżutko upieczone Chałki, tym razem na suchych drożdżach i prawdziwej lasce wanilii i jedna z dodatkiem płatków migdałowych <3 pyszne Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Mmm.... aż u nas zapachniało ;) Wyglądają przepysznie te chałki Asieńko :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Dziękuję :) to nasz ulubiony przepis na Chałki :) polecam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2016 Moja noworoczna chałka z kruszonką tym razem :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.