UlaKurczak Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Witajcie, jestem tu nowa ;) Mam pytanie czy robiliście taki prawdziwy domowy dżem bez konserwantów i sztucznych dodatków? Właśnie się zabieram :D Cytuj
figiel Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Witam !! tak , ja gotuję tylko takie bez konserwantów .Trochę to trwa , ale jaki efekt . Własnie dzisiaj gotuję dżem -powidła ze śliwek . Nigdy nie używam zelfixów czy innych chemicznych wynalazków . Cytuj
Kejt Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) Warto dodać pektyne jak robisz dżemy. Przykładowo truskawkowy dżem nie bardzo chce się zrobić twardy i zwięzył tylko sie leje, dodaje się wtedy niby duzo cukru ale za słodki dżem to też nic dobrego. Wtedy warto dodać właśnie pektyny, która zrobi go bardziej stabilnym. Edytowane 6 Września 2014 przez Kejt Cytuj
figiel Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2014 Do truskawkowego dżemu dodaję agrest ,albo czarna porzeczkę ,nie przesładzam -dżem wychodzi gęsty :) Cytuj
figiel Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2014 Ja łączę truskawki z agrestem ,albo czarna porzeczką , nie przesładzam -dżem wychodzi gęsty :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.