asienka19873 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2014 300 g młodej cukini ( 1 średnia ) 500 g ziemniaków ( obranych - ok. 3 duże ) 150 g boczku wędzonego 1 cebula 200 g śmietany kremówki 1 ząbek czosnku 1 duże jajko Vegeta Pieprz 2 łyżeczki koperku Ser tarty Cukinię umyć i pokroić w półcentymetrowe plasterki, posypać odrobiną vegety i chwilę podsmażyć na oleju. Wyjąc na talerz. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek i cebulę w ćwierćplasterki. Usmażyć na rumiano. Ziemniaki pokroić w grubsze plastry. Śmietanę wymieszac dokładnie z jajkiem, koperkiem,przeciśnietym czosnkiem, 1 łyżeczką vegety i świeżo mielonym pieprzem. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać kolejno : ziemniaki ( tak by zachodziły na siebie ), na ziemniaki wyłożyć boczek z cebulą a następnie cukinię. Całość zalać sosem śmietanowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C na 40 min. Po tym czasie posypać serem i zapiec jeszcze ok 15 min. Smacznego ! Polecam :) Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Mmmm.... a jednak robimy te zapiekanki ciutkę inaczej ;) Muszę skorzystać z Twojego przepisu, już czuję jak pachnie ta zapiekanka - mniam :biggrin: Cytuj
asienka19873 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Nom troszeczkę się różnią :) a polecam serdecznie, mi bardzo smakowała. Dziś będzie moim dodatkiem do jajeczka sadzonego :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.