asienka19873 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2014 500 g mąki pszennej 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 duże jajko 42 g świeżych drożdży 250 ml słodkiej śmietany 15 % 85 g masła dowolne nadzienie + jajko do smarowania rogali Masło rozpuścić, dolać śmietanę, wsypać cukier i cukier waniliowy, dodać jajko i wszystko dobrze rozmieszać, podgrzać tak by było tylko ciepłe. Na koniec skruszyć drożdże i rozpuścić w mieszance. Do miski wsypać mąkę i wlać ciepłą mieszankę drożdżową, wyrobić ciasto (można pomoc sobie robotem kuchennym). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godziny do wyrośnięcia. (np. Podgrzać piekarnik do 50'C, wyłączyć, otworzyć na 2 min drzwiczki, włożyć miskę z ciastem i zamknąć). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 4 części. Każdą część rozwałkować w kształt koła i podzielić na 8 wycinków. Na każdym ułożyć trochę nadzienia i zwinąć w rogala od szerszej strony. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Każdy rogal posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 min w 180'C. Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.