ra_szymczak Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Co tu dużo pisać - nie ma to jak dobry smalczyk z masą dodatków. Może smarowidło roślinne jest zdrowsze ale nic nie jest lepsze w smaku od swojskiego smalczyku. Składniki - 40 dag słoniny - 40 dag resztek wędlin - duża cebula - 2 ząbki czosnku - jabłko - pieprz ziołowy - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, na małym ogniu wytopić tłuszcz. Wędliny pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rumiano na małej ilości wytopionego tłuszczu. Cebulę, czosnek i jabłko obrać, z jabłka usunąć gniazda nasienne. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Z z płynnego smalcu wyłowić skwarki. Cebulę, jabłko i czosnek zalać tłuszczem, dodać zrumienioną wędlinę wraz z tłuszczem. Doprawić przyprawami, wymieszać przelać do szklanej miseczki lub słoiczka, przestudzić. Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.