Rudolf Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 Witam, chciałbym zapytać co ciekawego można zrobić z pancerzy krewetek? Może jakaś zupka? Macie przepisy. Bo mam zamiar kupić je w całości i mięsko usmażę a szkoda mi wyrzucać te śliczne główki. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 Ja przyrządzam je w całości w piekarniku w sosie pomidorowym, wtedy pancerz dodaje smaku sosu w którym sie gotują. A możesz przecież i obrane kupic jak chcesz mieso bez pancerza, bo szkoda tych z pancerzem obierać, takie to raczej tylko w całości sie przygotowuje. Możesz tez je tak smazyc całe , z czosnkiem na oliwie,bardzo smaczne :) Podaje przepis na moje w sosie pomidorowym, może sie przyda :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 na 4-5 osób: 3 kg krewetek tygrysich (mogą być mrożone) 3 puszki pomidorów bez skórki (razem 1,2 kg) 125 ml oliwy z oliwek 1 duża papryczka chili 1/3 cytryny 1 mały pęczęk pietruszki (lub ok. 3 łyżek mrożonej posiekanej pietruszki) sól, pieprz 2 łyżeczki cukru 1-2 główki czosnku Krewetki jeśli są mrożone rozmrozić. Czosnek obrać. Jedną główkę posiekać na drobniuteńką kosteczkę a ząbki z drugiej główki poprzekrajać na pół. Papryczkę chili razem z pestkami pokroić w cienkie krążki. Pietruszkę posiekać bardzo drobno. Pomidory z puszek razem z sokiem przełożyć do miski,rozdrobnić ręką, dodać pietruszkę, czosnek, papryczkę chili, oliwę, cukier i sól do smaku. Dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie sprawdzić smak i doprawić ewentualnie pieprzem (stopień ostrości zależy od konsumujących ), wycisnąć też sok z cytryny i dodać otartą z niej skórkę. Kiedy krewetki są już rozmrożone należy tylko odciąć ich długie wąsy, można je też pozbawić ciemnego układu trawiennego który znajduje się na grzbiecie ( przecinając go wzdłuż nożyczkmi, rozchylając skorupę i mięso usunąć ciemny "wężyk" - podważyć ) Następnie wrzucić w całości do sosu, porządnie wymieszać i znów odstawić na ok. pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C . Krewetki rozkładamy na dwóch dużych blachach. Pieczemy kolejno ok. 25 max 30 min. ( po upływie połowy czasu krewetki obracamy na drugą stronę ) Podajemy z pieczywem. Polecam serdecznie i życzę smacznego!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.