Gagaskladtowarowroznych Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 Egzotyczny przysmak-danie z mało znanej kuchni koreańskiej -Dak-bokkeum-tang czyli gotowany kurczak na ostro -naprawdę godny polecenia ;-) Składniki 1 średni kurczak 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 marchewki 1 cebula 6 szklanek wody(lub rosół z kury) 1 por 1 ostra zielona papryka Przyprawy sól do smaku pieprz do smaku alkohol np. wódka lub białe wino sok z cytryny sos 3 łyżki sosu z past paprykowej (najlepsza byłaby pasta chili Gochujang-ale jak się nie ma co się lubi ... 🙂 1 łyżka ostrej mielonej papryki(tu zaś w oryginale papryka gochugaru:) 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki białego wina 1 łyżka miodu 1 łyżka siekanego czosnku 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki mielonego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego sól do smaku Sposób przygotowania: Kurczaka umyć i pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa.Następnie włożyć do naczynia wszystkie przyprawy,wymieszać natrzeć nimi kawałki kurczaka.Pozostawić kurczaka w przyprawach na 30 min. Marchewkę,ziemniaki i cebulę pokroić na kawałki o wymiarach 3 x 3 cm,a pora i paprykę na kawałki ok.2 cm Do garnka włożyć kawałki przyprawionego kurczaka,zalać 6 szklankami wody i gotować aż mięso będzie miękkie. W czasie gdy mięso się gotuje przygotować sos z podanych składników. Gdy mięso jest w połowie ugotowane ,dodać sos i warzywa.Dalej gotować wszystko razem pod przykrywka na wolnym ogniu. Na koniec dodać por i ostrą czerwona paprykę ,doprawić olejem sezamowym oraz solą Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.