Gagaskladtowarowroznych Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) Danie to fantastycznie smakuje ,inaczej niż wszystkie te chińsko -wietnamskie fastfoody i jest niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na 4 osoby potrzeba:\ 500 g makaronu hokkien(niestety dość trudny do dostanie,w związku z czym można zastąpić go innym orientalnym makaronem pszennym -w mojej wersji makaron pszenny You Mian 1 łyżka oleju 3 czerwone azjatyckie szalotki-posiekane(jak się nie ma co się lubi....dodałam zwykłą szalotkę) 6 ząbków czosnku -posiekanych 2 łyżeczki drobno posiekanego czerwonego chili-dowolnie ,ja na wszelki wypadek dałam 1 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 marchewka -pokrojona w cienkie paski 350 g chudej wieprzowiny lub kurczaka (dałam schab) 2 łyżki sosy rybnego 2 łyżeczki drobnego,brązowego cukru 3 cebulki dymki w cienkich plasterkach 1/4 kubka świeżych liści kolendry ewe.pietruszki Ugotować makaron we wrzącej wodzie (ok 2-3 min)odcedzić trzymać w cieple.Bardzo silnie rozgrzać olej:,dodać szalotkę,czosnek,chili i pastę curry;smażyc mieszając przez 2 min aż uwolni się aromat( u mnie wydobył się niezwykle mocno :)kaszlałam i kaszlałam dlatego radzę włączyć wentylator)Włożyć do tej pasty mięso podzielone na 2 części i smażyć każdą po 3 min aż zmieni kolor.Całe mięso włożyć z powrotem ,dodać marchewkę,sos rybny i cukier,zagotować.Rozdzielić makaron do miseczek i wymieszać z mięsem.Wierzch ozdobić ziołami i natychmiast podawać.(wg Kuchnia azjatycka-Wielka księga kucharska) Edytowane 2 Października 2014 przez Gagaskladtowarowroznych Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.