Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Sernik z rosą Składniki: Ciasto: 25 dag mąki 15 dag margaryny 2 żółtka 1 jajko 10 dag cukru pudru 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser: 1 kg sera białego przekręcić przez maszynke 2 cukry waniliowe 1/2 szklanki oleju 3 szkalnki mleka 2 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Pianka: 4 białka 1 szklanka cukru Sposób wykonania: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiac przez sito do miski. Dodać miękką margarynę, żółtka, jajko i cukier. Zagnieść ciasto. Ciastem obkladać boki i spód blachy. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. dodać ser, budyń, mleko, olej. Wszystko dokładnie wymieszać, można zmiksowac, wylać masę serową na blachę i piec około 60 minut. W piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę i rozlożyć na gorącym upieczonym cieście. Włożyć do piekarnika i zapiekać aż białko lekko zbrązowieje(15-20 minut). Cytuj
balbinka Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Serniczek jest bardzo dobry,ja znam ten przepis troszkę w innej formie.Do pianki można dodać wiórki kokosowe i polać ciasto nie za słodką polewą czekoladową.Do masy serowej na sam koniec daje się olej,można dodać bakalie.Może na początku przerazić że ciasto jest "wodniste" ale takie ma być,stężeje.Smacznego! Cytuj
Gość Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Jeżeli to nie problem to prosze o podanie tego przepisu z dokładnymi proporcjami będe wdzięczna :lol: Cytuj
Margot Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2005 Ja robię tak samo tylko zamiast ciasta na spód daję herbatniki. Cytuj
Pralinka20 Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 W jakiej formie robisz to ciasto?? Prostojkątna duża, czy tortownica?? Jesli mozna prosic, to wymiary podaj tez dokladne :lol: Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Witam :lol: Ja mam podobny przepis na sernik z rosą, lecz o innej nazwie :lol: Złota rosa. Polecam i pozdrawiam :lol: Dorota Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi