asienka19873 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2014 240 g mąki 70 g cukru pudru 150 g zimnego masła, pokrojone w wiórki 2 żółtka 1 mały cukier waniliowy Szczypta soli Otarta skórka z cytryny lub olejek cytrynowy Poza tym: Cukier puder do posypania ciastek Dżem malinowy lub inny, ulubiony ok. 4 duże łyżki Z powyższych składników zagnieść szybko ciasto i włożyć do woreczka lub owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 1-2 godziny ( mozna i na noc ). Z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego ( ok. 25 sztuk ) lub wielkości wiśni ( ok. 40 sztuk ) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Trzonkiem drewnianej łyżki z okrągłą końcówką robic wgłębienia w każdej kulce ( maczać trzonek w mące ). Dżem wymieszac i lekko podgrzać by miał gładka konsystencję. W każde oko włożyć dżem. Piec w 200'C ok. 10-15 min. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego 🙂 Przepis z niemieckiego forum kulinarnego. Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2014 Wyglądają przepysznie te ciasteczka Asieńko :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2014 Dziękuję :) polecam, są bardzo smaczne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.