Beella Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2014 Składniki: 0,5kg filetów śledziowych solonych 3 duże cebule 50ml oleju 3 łyżki cukru 2łyżki octu winnego łyżka słodkiej papryki w proszku 1/2 papryczki chilli 100gr suszonych śliwek ziarna pieprzu ziela angielskiego liść laurowy sól Przygotownie: Śledzie moczymy w wodzie około 3godzin.Olej wylewamy na patelnię i smażymy na nim cebulę pokrojoną w piórka,solimy.Dodajemy cukier i mieszając doprowadzamy do lekkiej karmelizacji.Wsypujemy paprykę uważając aby się nie przypaliła,wlewamy ocet jeszcze chwilę wszystko smażyć.Zdjąć z ognia dodać pokrojoną papryczkę chilli (można dodać w proszku)kilka ziaren pieprzu,ziela angielskiego i pokruszone liście laurowe oraz pokrojone w kostkę śliwki.Pozostwiamy do ostygnięcia.Śledzie wyjmujemy z wody osączmy i kroimy na kawałki,układamy warstwami w miseczce farsz śledzie.Wstawiamy do lodówki na kilka dni. Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2014 Mmm.... ciekawy przepis na śledziki - trzeba będzie wypróbować - dziękuję :) Cytuj
Zdrowauroda Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 Lubię śledzie i każdy nowy przepis z ich udziałem jest dla mnie cenny. Trochę mi tu nie pasuje papryczka chili, ale to rzecz gustu. Cytuj
amaryntushy Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2015 super przepis :D testowany Cytuj
dariecky Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 myśle, że tu mogło by pasować curry, mniam :) Cytuj
holender_sho Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 a ja bym dodał kiszonego ogórasa, tylko fakt mogło by być za słono Cytuj
jaroszk_a Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 uwielbiam śledzie pod każą postacią :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi