Skocz do zawartości

Nuggetsy I Krwawe Ziemniaki (Wg Nigelli Lawson)


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W piątek miałam parapetówkę wreszcie, na którą m.in. przygotowałam:

I. KRWAWE ZIEMNIAKI
4 ziemniaki - w oryginale miały być ponakłuwane widelcem i upieczone na kratce przez 20-30min. w 200st.C, ja je zwyczajnie ugotowałam
3 kulki mozzarelli-kupiłam w Biedronce 1 kulkę i 1 op. pokrojonego sera
ketchup
sól, pieprz
Ziemniaki po ostygnięciu ostrożnie przekroić na pół i łyżką wyciągnąć miąższ, zostawić skórkę. Do miski z miąższem z ziemniaków wrzucić pokrojony ser, dodać sól, pieprz i 2 łyżki ketchupu. Wymieszać, włożyć do skórek. Polać ziemniaki jeszcze raz ketchupem i włożyć do piekarnika na 20-30minut w 200st. C (w oryginale jest 230st.C, ale krakersy od kurczaka za szybko się przypaliły).

II. NUGGETSY
4 piersi z kurczaka ubić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Doprawić solą, pieprzem i (ja dodałam, bo lubię, w oryginale nie było innych przypraw prócz soli i pieprzu, a tego było mi za mało) zioła prowansalskie. Zalać 2 szkl. maślanki, przykryć, marynować 1-2doby. Pokruszyć 30 dag krakersów na drobny miał, w którym panierować mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C na 20-30minut (po 10 minutach obrócić na drugą stronę).
Można też usmażyć, podawać z sosem czosnkowym.

 

Podałam je z mieszanką sałat z jogurtem.

W tych przepisach podobało mi się, że można było pracę rozłożyć na 2 dni, czyli spokojnie po pracy przygotowałam wszystko na godz. 18 w piątek :)

Do bagietki czy krakersów przygotowałam pastę słonecznikowo-pomidorową.

Opublikowano

Witaj Justhi :) Gratuluję i miłego mieszkania życzę :D

 

Aaa... przepisy rzeczywiście super, ciekawe, proste i zapowiadają się, bardzo smakowicie - trzeba będzie się skusić :) 

Dziękuję :) 

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Miło poznać kogoś z Poznania 🙂 Ostatnio zaproponowałam, spodobało się znajomym i wspólnie przygotowujemy jakieś jedzonko, zamiast chodzić do poznańskich restauracji. Ten przepis powyższy był z dnia propozycji i zasmakował. Później była kuchnia francuska, w tym tygodniu pączki z jabłkiem, a plany są na kuchnię tajską. Fajne jest to miasto i ludzie tutejsi (mieszkam tu niespełna 7 lat)

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witaj, wykorzystałem Twój przepis ostatnio, jak robiliśmy imprezę składkową w pracy. Zaniosłem sporą porcję i wszyscy byli zaskoczeni i się rozsmakowali. Dzięki! :D

  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

też bym się nie odważył ziemniaków nakłuwać, tyle razy co dałem surowe ziemniaki do pieczenia to mogę zliczyć na palcach jednej ręki. za każdym razem ziemniaki były gumiaste i twarde. nie wiem czym to było spowodowane.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.