justhi Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 W piątek miałam parapetówkę wreszcie, na którą m.in. przygotowałam: I. KRWAWE ZIEMNIAKI 4 ziemniaki - w oryginale miały być ponakłuwane widelcem i upieczone na kratce przez 20-30min. w 200st.C, ja je zwyczajnie ugotowałam 3 kulki mozzarelli-kupiłam w Biedronce 1 kulkę i 1 op. pokrojonego sera ketchup sól, pieprz Ziemniaki po ostygnięciu ostrożnie przekroić na pół i łyżką wyciągnąć miąższ, zostawić skórkę. Do miski z miąższem z ziemniaków wrzucić pokrojony ser, dodać sól, pieprz i 2 łyżki ketchupu. Wymieszać, włożyć do skórek. Polać ziemniaki jeszcze raz ketchupem i włożyć do piekarnika na 20-30minut w 200st. C (w oryginale jest 230st.C, ale krakersy od kurczaka za szybko się przypaliły). II. NUGGETSY4 piersi z kurczaka ubić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Doprawić solą, pieprzem i (ja dodałam, bo lubię, w oryginale nie było innych przypraw prócz soli i pieprzu, a tego było mi za mało) zioła prowansalskie. Zalać 2 szkl. maślanki, przykryć, marynować 1-2doby. Pokruszyć 30 dag krakersów na drobny miał, w którym panierować mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C na 20-30minut (po 10 minutach obrócić na drugą stronę). Można też usmażyć, podawać z sosem czosnkowym. Podałam je z mieszanką sałat z jogurtem. W tych przepisach podobało mi się, że można było pracę rozłożyć na 2 dni, czyli spokojnie po pracy przygotowałam wszystko na godz. 18 w piątek :) Do bagietki czy krakersów przygotowałam pastę słonecznikowo-pomidorową. Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witaj Justhi :) Gratuluję i miłego mieszkania życzę :D Aaa... przepisy rzeczywiście super, ciekawe, proste i zapowiadają się, bardzo smakowicie - trzeba będzie się skusić :) Dziękuję :) Cytuj
justhi Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dorota, bardzo Ci dziękuję :) A mnie zaskoczył efekt tego jedzonka, dlatego tu wstawiłam Cytuj
PaniEm Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Jushi! Witaj, ja tez z Poznania. Przepis bardzo fajny!!! Cytuj
justhi Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 Miło poznać kogoś z Poznania 🙂 Ostatnio zaproponowałam, spodobało się znajomym i wspólnie przygotowujemy jakieś jedzonko, zamiast chodzić do poznańskich restauracji. Ten przepis powyższy był z dnia propozycji i zasmakował. Później była kuchnia francuska, w tym tygodniu pączki z jabłkiem, a plany są na kuchnię tajską. Fajne jest to miasto i ludzie tutejsi (mieszkam tu niespełna 7 lat) Cytuj
piksarz Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 Witaj, wykorzystałem Twój przepis ostatnio, jak robiliśmy imprezę składkową w pracy. Zaniosłem sporą porcję i wszyscy byli zaskoczeni i się rozsmakowali. Dzięki! :D Cytuj
justhi Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2015 Cieszę się, że smakowało 🙂 Nie ma za dużo pracy, a robi wrażenie. Jeśli przepis mi przypasi, to go tu wpisuję, polecam Cytuj
emis Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 super pomysł, a jakie smaczne :) Cytuj
guliwer Opublikowano 5 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2015 spróbowałem, wyszedł pyszny obiad Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2015 To cieszę się bardzo :) Ps. Ta nasza Justhi ma zawsze dobre i smaczne pomysły :) Cytuj
szalvia Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 prosimy zatem o więcej :D Cytuj
mari78na Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 mniam, danie rewelacja :D Cytuj
W0JTEK Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 też bym się nie odważył ziemniaków nakłuwać, tyle razy co dałem surowe ziemniaki do pieczenia to mogę zliczyć na palcach jednej ręki. za każdym razem ziemniaki były gumiaste i twarde. nie wiem czym to było spowodowane. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.