justhi Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 1 szkl. ziaren słonecznika 5-6 suszonych pomidorów 1 łyżeczka listków oregano kilka listków tymianku 1 szkl. oliwy z oliwek szczypta imbiru, kurkumy sól, pieprz Słonecznik przepłukać. Pomidory pokroić na cienkie paski i podsmażyć 2 minuty na suchej patelni. Do wysokiego naczynia wsypać słonecznik, pomidory, przyprawy. Stopniowo dolewając oliwę miksować całość na miarę gładką masę, którą da się rozsmarować na chlebie.Moja wersja liczyłam, że [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] wystarczy, ale jak to z kupnym jedzeniem, nie zawsze jest takie, jak by się chciało. Dodałam 8 suszonych pomidorów z oliwy, 10dag słonecznika, imbir, chili w proszku. Zblendowałam wszystko. Słonecznik nadał paście ciekawy smak :) Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2015 Mmm.... brzmi smakowicie, a ja uwielbiam słonecznik :mrgreen: Trzeba będzie się skusić - dziękuję za kolejny interesujący przepis :) 1 Cytuj
justhi Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 Koleżanka zrobiła tylko z suszonych pomidorów i powiedziała, że za bardzo czuć olej. Czyli muszą być dodane świeże pomidory, jak mi to przez przypadek wyszło ;) Cytuj
piksarz Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2015 Oj, słonecznik wiele do tego przepisu wnosi.. Sam lubię z nim eksperymentować, np. robić nawet kanapki z ziarnami słonecznika. Cytuj
justhi Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2015 Kanapek nie robiłam, ale chętnie próbuję połączenia w sałatkach, nawet ze śledziami i fasolką 🙂 Cytuj
szarlotka Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Dobrze się też sprawdzają takie pasty z makaronem, ja dodaję wtedy odrobinę smietany albo jogurty, a jak nie mam to sama pasta i makaron tylko Cytuj
W0JTEK Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 o takiej paście to jeszcze nie słyszałem ;P Cytuj
szamofnik Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2015 Właściwie jadłem pastę ze słonecznika, ale nie powiem, żeby jakoś szczególnie wzbudziła moje emocje i rozgrzała kubeczki smakowe. Cytuj
AR3K Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2015 Jak narazie nigdy takiej pasty nie robiłem, jedynie jajeczną albo z makreli. Cytuj
szalvia Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2016 jadłonomia podała przepis na coś podobnego, ale słonecznik musiał być namoczony w wodzie, wtedy mieli sie na gładko Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi