justhi Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2015 Teraz mi się przypomniało, że miałam jeszcze ciasteczka na parapetówce. Zrobiły furorę. Nie ma za dużo pracy, nie są słodkie, no chyba, że dacie więcej cukru, czy słodkiego dżemu, powideł 25 dag smalcu 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% 1/2 kg mąki 5 dag drożdży 1 łyżka cukru szczypta soli słoik wydrylowanych wiśni w kompocie (u mnie dżem) cukier puder (ja nie używam) Smalec zagnieść ze śmietaną, drożdżami, cukrem, solą i taką ilością mąki, by wyszło ciasto twarde, jak na pierogi. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić w pasy długości 9-10cm i szerokości 5-6cm. Na dłuższym boku ułożyć osączone owoce/dżem, zwiń. Smalczyki ułóż na blasze. Piecz 30-40 minut w 180st.C. Posyp cukrem pudrem. Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2015 Mmmm.... brzmią kusząco Justhi, dziękuję 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.