Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz mi się przypomniało, że miałam jeszcze ciasteczka na parapetówce. Zrobiły furorę. Nie ma za dużo pracy, nie są słodkie, no chyba, że dacie więcej cukru, czy słodkiego dżemu, powideł

 

25 dag smalcu
1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli
słoik wydrylowanych wiśni w kompocie (u mnie dżem)
cukier puder (ja nie używam)

Smalec zagnieść ze śmietaną, drożdżami, cukrem, solą i taką ilością mąki, by wyszło ciasto twarde, jak na pierogi. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto cienko rozwałkować, pokroić w pasy długości 9-10cm i szerokości 5-6cm. Na dłuższym boku ułożyć osączone owoce/dżem, zwiń. Smalczyki ułóż na blasze. Piecz 30-40 minut w 180st.C. Posyp cukrem pudrem.

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.