Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy raz robiłam te pączki przedwczoraj. Wyszły smaczne i dlatego się z Wami dzielę przepisem.

Jeśli będę je robiła w przyszłości, to jabłko przekroję na 3 plastry, w dziurkę wleję konfiturę i takie mniejsze kawałki otoczę cienko ciastem drożdżowym.

Ciasto drożdżowe (ja robiłam z podwójnej porcji, tj. 1/2 kg mąki i 10 jabłek):
20 dag mąki
2 żółtka
2 dag drożdży
4 dag masła
4 dag cukru
1/2 szkl. mleka
1 łyżka rumu
szczypta soli

1 kg jabłek małych kwaskowatych
10 dag cukru
konfitura

Do smażenia: 1/2 kg smalcu

Jabłka obrać, wydrążyć środki, pocukrować na talerzu, skropić jabłka obficie rumem, pozostawić do przemacerowania.
Tymczasem wykonać ciasto drożdżowe, jak na pączki. Gdy urośnie nabierać ciasta, rozpłaszczać, zawijać w nie jabłka, w które włożyć przedtem do wydrążonego środka konfitur. Otulać dokładnie jabłko w ciasto, aby całe było owinięte, układać na miękką serwetkę do wyrośnięcia. Smażyć na smalcu jak pączki, posypać cukrem z wanilią.

Opublikowano

Mmm.... brzmi smakowicie, trzeba będzie spróbować - dziękuję Justynko :grin:

Dorotko, się polecam na przyszłość, gdy znów coś fajnego spróbuję :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.