justhi Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 Pierwszy raz robiłam te pączki przedwczoraj. Wyszły smaczne i dlatego się z Wami dzielę przepisem. Jeśli będę je robiła w przyszłości, to jabłko przekroję na 3 plastry, w dziurkę wleję konfiturę i takie mniejsze kawałki otoczę cienko ciastem drożdżowym. Ciasto drożdżowe (ja robiłam z podwójnej porcji, tj. 1/2 kg mąki i 10 jabłek): 20 dag mąki 2 żółtka 2 dag drożdży 4 dag masła 4 dag cukru 1/2 szkl. mleka 1 łyżka rumu szczypta soli 1 kg jabłek małych kwaskowatych 10 dag cukru konfitura Do smażenia: 1/2 kg smalcu Jabłka obrać, wydrążyć środki, pocukrować na talerzu, skropić jabłka obficie rumem, pozostawić do przemacerowania. Tymczasem wykonać ciasto drożdżowe, jak na pączki. Gdy urośnie nabierać ciasta, rozpłaszczać, zawijać w nie jabłka, w które włożyć przedtem do wydrążonego środka konfitur. Otulać dokładnie jabłko w ciasto, aby całe było owinięte, układać na miękką serwetkę do wyrośnięcia. Smażyć na smalcu jak pączki, posypać cukrem z wanilią. Cytuj
Dorota Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2015 Mmm.... brzmi smakowicie, trzeba będzie spróbować - dziękuję Justynko :D Cytuj
justhi Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2015 Mmm.... brzmi smakowicie, trzeba będzie spróbować - dziękuję Justynko :grin: Dorotko, się polecam na przyszłość, gdy znów coś fajnego spróbuję :) Cytuj
Dorota Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2015 Super! Bardzo się cieszę, że o nas pamiętasz :D Pozdrawiam serdecznie :wub: 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.