justhi Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Kupiłam kokilki, wczoraj przyjechali goście, to była okazja wypróbować czegoś. Kocham czekoladę. W wersji oryginalnej przepisu była kandyzowana skórka pomarańczowa i czekolada ze skórką pomarańczową. Ja zastąpiłam to konfiturą malinową. Piekłam 10minut i cieplutkie wnętrze wspaniale się rozpływało, a boki były aksamitnie kremowe/przypieczone. Na zimno też były smaczne 🙂 Składniki na 6 kokilek (260ml): 2 czekolady gorzkie 100g masła 5 jajek 4 łyżki cukru brązowego 1 łyżka kakao szczypta soli konfitura malinowa Wykonanie: Masło i czekoladę rozpuścić w garnku zanurzonym w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem. Gdy się rozpuszczą – odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka utrzeć z cukrek. Delikatnie połączyć, dodać kakao. Stopniowo dodawać ostudzoną czekoladę z masłem. Masa powinna mieć konsystencje gęstego kremu. Wyłożyć warstwę kremu czekoladowego do kokilki, na to warstewkę konfitury, przykryć kremem. Rozkłożyć do kokilek tak, aby nie zajmowało więcej niż połowę objętości – wyrasta! Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na ok 10 minut. Powinno być ścięte z wierzchu a w środku pozostać płynne. 1 Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Ale pyszności, ja też kocham czekoladę :wub: A tak podana wygląda super smakowicie! :) 1 Cytuj
justhi Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Dorotko, wygląda, jak wygląda, ale jak smakuje :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Mmmm..... :wub: :biggrin: 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.