ra_szymczak Opublikowano 17 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2015 Macie ochotę na szczyptę orientalnego smaku? Polecam to danie - niezwykły aromat i smak mięsa pokreślony kurkumą oraz delikatna słodycz śmietanki oraz syropu z ananasów nadaje tej potrawie niezwykłego charakteru 🙂 Składniki - mrożona mieszanka warzyw ( najlepiej chińska ) - podwójny filet z kurczaka - puszka ananasów w kostce - 1,5 łyżeczki kurkumy - 200 ml śmietanki 200 ml - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Wykonanie Ananasy osączyć ( syrop zachować ). Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju, podlać 4 łyżkami syropu z ananasa i dusić ok.10 minut. Do mięsa dodać mrożone warzywa, wymieszać, dodać 4 łyżki syropu i dusić ok. 15 minut. Ananasy dodać do mięsa i dusić jeszcze 5 minut. Śmietankę wymieszać z 2 łyżkami syropu, zahartować. Dodać do całości, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Ponownie wymieszać. Zdjęcie potrawy znajdziecie tutaj Cytuj
lajk_onik Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2015 Smakowało mi, chociaż użyłem mleka kokosowego :D Cytuj
J3NKO Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2015 ja nie uzywalem, ale i tak smaczne :P Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2015 Brzmi to smakowicie, dzięki za przypomnienie przepisu :) Cytuj
zyraffa Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2015 generalnie nie lubię połączenia mięsa z owocami, ale kurczak z ananasem jak najbardziej na + ;0 Cytuj
szamofnik Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2015 zamiast kurkumy dałbym curry, ma więcej smaku i na pewno będzie pasowało :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi