asienka19873 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2015 100 g kwiatów lilaka pospolitego ( potoczna nazwa: bez ogrodowy )- może byc biały, jasny bądź ciemny fioletowy. Waga samych kwiatków, bez liści i gałązek. 1 litr wody 3/4 cytryny 500 g cukru żelującego 2:1 30 ml soku pomarańczowego Oberwane kwiatki przekładamy do miski, zalewamy wodą, dodajemy sok pomarańczowy i 3 plasterki cytryny. Przykrywamy miskę talerzem i wkładamy do lodówki na ok. 24 h. Po tym czasie zawartość miski przelewamy do garnka, podgrzewamy tak by było dobrze ciepłe, ale nie gorące i nie gotujemy! Odstawiamy na ok. 1 h. W tym czasie kwiaty lepiej oddadzą swój kolor. Zawartość garnka przelewamy przez sito wyłożone pieluchą tetrową. Kwiaty odciskamy dokładnie. Wodę spod kwiatów wlewamy ponownie do czystego garnka, dodajemy wyciśnięty sok z pozostałej cytryny, wsypujemy cukier żelujący i podgrzewamy od czasu do czau mieszając aż sie zagotuje. Powstały syrop gotujemy na średnim ogniu ( musi cały czas bulgotać ) ok. 6 min. Przelewamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy i odwracamy od razu do góry dnem. Galaretkę zostawiamy do całkowitego ochłodzenia i zgęstnienia. Galaretka ma słodko-kwaskowy i kwiatowy smak 🙂 smakuje wybornie na bułeczce posmarowanej masłem. Na zadęciu galaretka z ciemnego fioletowego "bzu". Cytuj
justhi Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 wow galaretka z bzu?? Szkoda, że tak późno przeczytałam. Muszę na przyszły rok sobie zachować ten przepis w pamięci. Pozdrawiam :) Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2015 Wygląda pięknie i smakowicie :) Też będę musiała się skusić :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2015 Polecam wam bardzo serdecznie spróbować :) w następnym roku :) nam bardzo smakuje ! Dziękuję :) Cytuj
Dorota Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2015 Dziękuję Asieńko, muszę sobie zapisać tego linka do przepisu, bo jak to ja :blush: mogę zapomnieć... :happy: Cytuj
miodek90 Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 ja też, jestem w szoku, że z można zrobić taką galaretkę. Cytuj
szamofnik Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2015 W szoku będzie jak spróbujecie. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 20 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2015 Napewno :) mam jeszcze 2 malutkie słoiczki, wciąż dobre :) trzeba tylko cały czas w lodowce trzymać. fajnie posmarować bułkę taką galaretką kwiatową kiedy za oknem zimno i kwiatków już nie ma...:) pozdrawiam Cytuj
AR3K Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2015 Brzmi apetycznie, pytanie czy również wybornie smakuje?:D Cytuj
asienka19873 Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2015 Mi i obdarowanym bardzo smakowało :) za jakieś 6-7 miesięcy polecam wypróbować kiedy kwiatki znów zakwitną :)))) i ocenić czy smakuje , pozdrawiam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2016 Przypominam przepis dla wszystkich ciekawych smaku galaretki z Kwiatów Bzu :) jeśli zakwitł juz u was bez to polecam ! Pozdrawiam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2018 Podbijam temat :) tegoroczna porcja galaretki z kwiatów bzu 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.