asienka19873 Opublikowano 19 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2015 Biszkopt: 3 jajka 80 g cukru 80 g mąki 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 1 śmietanfix 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Wierzch: 400 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Cukier do smaku Dodatkowo: 2 duże łyżki nutelli Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, wodę i jeszcze chwilę mieszamy, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakaem. Przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy 26/28 cm średnicy. Pieczemy 12-15 mi. w 180'C. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietanfixem. Serek mascarpone mieszamy z cukrami na gładką masę. Do serka dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy, na najmniejszych obrotach miksera. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i miksujemy na koktajl. Przelewamy do garnka, wsypujemy galaretkę ciągle mieszając. Podgrzewamy truskawki aż będą gorące i mieszamy cały czas by galaretka sie rozpuściła. Nie gotujemy. Studzimy. Ostudzony biszkopt smarujemy nutellą, zakładamy pierścień tortowy lub obręcz tortownicy i wykładamy krem, wyrównujemy i wylewamy na wierzch masę truskawkową o temperaturze pokojowej. Całość chłodzony w lodowce, najlepiej przez noc. Torcik dekorujemy wg gustu. Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.