Skocz do zawartości

Gulaszowa Z Burakami (Z "to Jest Pyszne" Nr 1/2015)


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dorotko, nareszcie odzyskałam gazetę i mogę tu wpisać kiedyś wspominany i obiecany przepis :)

 

2 cebule

1 kg wołowiny z kością (u mnie była bez)

3 łyżki oleju

2 łyżki mąki

4 marchewki

1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego (400 ml)

1 limonka

1 chili

50 dag czerwonego buraka

sól, pieprz, cukier

 

gremolata:

4 łodyżki trawy cytrynowej - nie użyłam, dodałam skórkę z drugiej limonki

1 pęczek kolendry i kawałek świeżego imbiru (30g) - użyłam ziaren i proszku i razem utarłam w moździerzu

150g kremówki - nie użyłam

 

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pociąć w kostkę. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucać porcjami mięso. Smażyć ok. 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, wyjąć. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić cebulę, podsmażyć. Ponownie dodać mięso. Oprószyć mąką, zasmażyć. Wlać 1 i 1/4 litra wody, zagotować. Przykryć i gotować ok. 1 i 1/2 godziny.

Buraki i marchewki obrać. Buraki pokroić w kostkę, marchew - w plastry. Ok. 25 minut przed końcem gotowania do mięsa dodać buraki, marchewki  i mleko kokosowe. W tym czasie przygotować gremolatę: z trawy cytrynowej oberwać zewnętrzne, twarde listki. Wewnętrzne listki drobno posiekać (zbyt grubo posiekane mogą stać się zdrewniałe). Imbir obrać i również drobno posiekać. Chili przeciąć wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne, opłukać, posiekać. Limonkę sparzyć, osuszyć, a skórkę cienko zetrzeć. Kolendrę umyć, osuszyć, oberwać listki i posiekać. Wszystko razem wymieszać.

Obraną limonkę przepołowić, wycisnąć sok. Zupę gulaszową doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i sokiem z limonki. Danie serwować razem z kremówką oraz przygotowaną wcześniej gremolatą.

 

SMACZNEGO :)

  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.