asienka19873 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2015 125 g rukoli 150 g roszponki 200 g sera feta 400 g truskawek 125 ml wody 1 płaska łyżeczka vegety lub bulionu warzywnego w proszku 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek 2 łyżki miodu plynnego Ewentualnie sól i pieprz Obie sałaty przebieramy i myjemy, osuszamy. Rucolę możemy poprzerywać na połowę. Truskawki szypułkujemy i myjemy. Fetę kroimy w kostkę. Przygotowujemy dressing: Do wysokiego naczynia przekładamy 125 g truskawek, dodajemy wodę, ocet,oliwę, miód, vegetę i miksujemy blenderem. Sos ewentualnie możemy doprawić solą i pieprzem. Najlepiej przygotować go trochę wczesniej i zostawic do przegryzienia się smaków. Do miski przekładamy roszponkę, rukolę i resztę pokrojonych na ćwiartki truskawek, posypujemy fetą. Dressing wstrząsamy i polewamy surówkę, mieszamy. Smakuje świetnie do duszonego miesa w sosie jak i do grilla. Polecam ! Cytuj
ra_szymczak Opublikowano 4 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2015 widzę, że sezon na truskawki najwyższy czas zacząć - świetnie wygląda :) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 4 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2015 Dziękuję :) U mnie Trwa juz :) polecam gorąco wypróbować! Cytuj
ra_szymczak Opublikowano 7 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2015 Na pewno spróbuję, zwłaszcza, że podoba mi się połączenie truskawek z serem feta :) Cytuj
lesny_typ Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 szkoda, że już po sezonie :( Cytuj
amaryntushy Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2015 ejj no mrożone jeszcze znajdziesz ;) Cytuj
asienka19873 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Prawda, po sezonie niestety :( ale na drugi rok jak znalazł, zapisz sobie przepis, naprawdę polecam :) Najlepiej ze świeżymi truskawkami, myślę ze z mrożonymi to już nie będzie to samo.... pozdrawiam cieplutko Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi