justhi Opublikowano 11 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2015 2 duże ziemniaki lub bataty cukinia duży pęczek botwinki 3-4 jajka (w oryginale były 2 żółtka) 3 łyżki mąki (w oryginale były 2 łyżki) 3 łyżki bułki tartej (w oryginale były 2 łyżki) 2 ząbki czosnku mała cebula pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju gałka muszkatołowa sól, pieprz Obrane ziemniaki i umytą cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypiorek drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj w misce. Dodaj mąkę, żółtka, bułkę tartą. Botwinę pokrój na małe kawałki. Dołóż do masy, wymieszaj. Dopraw solą, gałką muszkatołową, pieprzem. Pod sam koniec dodaj 2 łyżki oleju, wymieszaj. Nakładaj masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180-190st. C przez 20minut, aż placki się zrumienią. Podawaj np. z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym i ogórkami małosolnymi. Cytuj
strymczyk Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2015 szkoda, ze nie wyswietlaja sie zdjecia. sam pomysl na danie bardzo ciekawy, czy moge wykorzystac mrozona botwinke? bo teraz to juz swiezej nie kupie Cytuj
potysiak Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2016 a ja już botwinę widziałem i w tym sezonie posmakowałem Cytuj
Marikka Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2016 Będę musiała przetestować ten przepis :) Za rok:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.