ewaa89 Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Witam, ugotowałam wczoraj pomidorową z dużą ilością przecieru, od razu w zupie ugotowałam ryż brązowy, nie zabielałam. Wyszła bardzo gęsta (chyba za dużo ryżu?) i moje pytanie brzmi własnie co zrobić żeby była mniej gęsta? Są na to jakieś sprawdzone sposoby, jednocześnie wiadomo żeby nie straciła smaku? Bardzo proszę o porady. Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2015 Witam 🙂 Najlepiej gotować zupę osobno, ryż osobno, a potem dopiero na talerzu złożyć. Bo ryż gotowany w zupie za bardzo zagęszcza nam tę zupę, i jak taką zupę zostawimy na jakiś czas to ona dalej nam gęstniej (i to bardzo, bardzo), tak samo jest z makaronem, dlatego najlepiej gotować osobno. A jak już zupa wyszła nam za gęsta to można zrobić tak: jak lekko gęsta to rozrzedzamy słodką śmietanką, później możemy dodać bulionu - i ponownie przyprawić do smaku, a jak jest bardzo gęsta to należy łyżką cedzakową wyciągnąć trochę ryżu... Powodzenia 🙂 1 Cytuj
zyraffa Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2015 ewentualnie można dogotować czystej zupy w osobnym garnku i później wymieszać z tą już zrobioną Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.