Panna_nikt Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 Od niedawna zostałam zmuszona do przejścia na dietę bezglutenową. Możecie mi polecić jakieś ciastka, batoniki lub coś podobnego, co mogę spokojnie pogryzac między posiłkami? Cytuj
dariecky Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 na pewno wafle ryżowe ;) Cytuj
daryjka90 Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2017 Odświeżam temat, chętnie poznałabym jakieś ciekawe przepisy, bo mojemu mężowi ostatnio stwierdzono nietolerancję glutenu Cytuj
olczi Opublikowano 2 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2017 Ja polecam się rozejrzeć za książkami kucharskimi, są takie tylko z bezglutenowymi przepisami Cytuj
KejKej Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2017 hej, ja już od dawna muszę takie przekąski stosować... 1. orzechy, suszone owoce, simie lniane i miód z jogurtem naturalnym (jeśli nie możesz nabiału to są bez laktozy) 2. pudding z kaszy jaglanej z musem - ugotuj kasze jaglaną, zblenduj z mlekiem (niedużo mleka, ja używam migdałowe bo zwykłego nie mogę) i teraz możesz kombinować - czasami blenduje też z kakao i wtedy mus mailny mrożone , jeżeli dodaje cynamon - to na patelni podsmażam gruszki/ śliwki/ jabłka 3. wafle ryżowe (ja wole kukurydzine cieniutkie) z masłem orzechowym i bananem 4. suszone daktyle - pycha! teraz w rossmanie promka i sas za 2,50 5. lubię podsmażoną marchewkę i pietruszkę z sezamem i olejem lnianym Jak się znudzą to pisz ;p podeślę więcej :) Cytuj
PoProstuDora Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 Ogólnie wiele przepisów na ciastka i inne słodkości można łatwo zmodyfikować. Mąka kukurydziana, gryczana, ryżowa, nie posiadają glutenu, a to często jedyna przeszkoda, którą trzeba pokonać w domu, żeby przyrządzić takie smakołyki. Najprostszy przepis - ciastka z kawałkami czekolady. - 225 g masła (miękkiego); - 130 g cukru (1/3 z tego białego, 2/3 brązowego - wpływa na kolor i konsystencję ciastek); - 1 łyżeczka ekstraktu wanilii; - 2 duże jaja; - 270 g mąki gryczanej; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 0,5 łyżeczki soli; - 250 g siekanej mlecznej czekolady. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka po jednym i ekstrakt. Wsypujemy suche składniki (bez czekolady). Ciasto zostawiamy na pół godzinki (kasza gryczana nie ma glutenu, ale ciasto z niej po pewnym czasie staje się elastyczne, chyba po wydzieleniu jakiegoś rodzaju śluzu, dokładnie nie wiem), aż stanie się mniej klejące w dotyku. Dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu formujemy kuleczki średnicy ok. 3-4 cm, wykładamy na blachę. Ciastka z mąki pszennej pieką się krócej, za to z gryczanej nawet 13 minut, w niższej temperaturze, bo gryka szybciej się pali. 150-160 st. C. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.