Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżam temat, chętnie poznałabym jakieś ciekawe przepisy, bo mojemu mężowi ostatnio stwierdzono nietolerancję glutenu

  • 8 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

hej,

ja już od dawna muszę takie przekąski stosować... 

1. orzechy, suszone owoce, simie lniane i miód z jogurtem naturalnym (jeśli nie możesz nabiału to są bez laktozy)

2. pudding z kaszy jaglanej z musem - ugotuj kasze jaglaną, zblenduj z mlekiem (niedużo mleka, ja używam migdałowe bo zwykłego nie mogę) i teraz możesz kombinować - czasami blenduje też z kakao i wtedy mus mailny mrożone , jeżeli dodaje cynamon - to na patelni podsmażam gruszki/ śliwki/ jabłka 

3. wafle ryżowe (ja wole kukurydzine cieniutkie) z masłem orzechowym i bananem 

4. suszone daktyle - pycha! teraz w rossmanie promka i sas za 2,50

5. lubię podsmażoną marchewkę i pietruszkę z sezamem i olejem lnianym

Jak się znudzą to pisz ;p podeślę więcej :)

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ogólnie wiele przepisów na ciastka i inne słodkości można łatwo zmodyfikować. Mąka kukurydziana, gryczana, ryżowa, nie posiadają glutenu, a to często jedyna przeszkoda, którą trzeba pokonać w domu, żeby przyrządzić takie smakołyki. Najprostszy przepis - ciastka z kawałkami czekolady.

- 225 g masła (miękkiego);
- 130 g cukru (1/3 z tego białego, 2/3 brązowego - wpływa na kolor i konsystencję ciastek);
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii;
- 2 duże jaja;
- 270 g mąki gryczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 250 g siekanej mlecznej czekolady.

Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka po jednym i ekstrakt. Wsypujemy suche składniki (bez czekolady). Ciasto zostawiamy na pół godzinki (kasza gryczana nie ma glutenu, ale ciasto z niej po pewnym czasie staje się elastyczne, chyba po wydzieleniu jakiegoś rodzaju śluzu, dokładnie nie wiem), aż stanie się mniej klejące w dotyku. Dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu formujemy kuleczki średnicy ok. 3-4 cm, wykładamy na blachę. Ciastka z mąki pszennej pieką się krócej, za to z gryczanej nawet 13 minut, w niższej temperaturze, bo gryka szybciej się pali. 150-160 st. C.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.