HomeWorkout Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Witamy, Przedstawiamy nasz pomysł na leczo!! :) na końcu zamieszczamy link do filmu na youtube Składniki 1/2 cebuli pierś z kurczaka kawałek kiełbasy 1,5 papryki kolorowej 2 cukinie 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki kaszy manny 1 przecier pomidorowy 1 koncentrat pomidorowy 2 łyżki masła oliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, bazylia, czosnek w kostce Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 20min. › Gotowanie: 40min. › Gotowe w: 1godz. Zaczynamy od siekania cebuli i krojenia kurczaka w większą kostkę. Posiekaną cebulę solimy i przyciskamy widelcem aby szybciej zmiękła. Następnie kroimy kiełbasę. W garnku o pojemności około 2,5l roztapiamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oliwy. Wrzucamy do niego cebulę i przykrywamy żeby się dusiła; w tym czasie zajmujemy się przyprawieniem kurczaka. Dodaję: bazylie, paprykę ostrą, słodką, oregano, sól ziołową oraz zioła prowansalskie (wszystko do smaku i wedle uznania). W międzyczasie mieszamy cebulę. Zabieramy się za paprykę, którą kroimy w większą kostkę. Tak samo postępujemy z cukinią. Wrzucamy kurczaka do cebuli, a następnie gdy się trochę poddusi dodajemy do niego kiełbasę. Do drugiego garnka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę. Solimy i dusimy pod przykryciem. Mieszamy kurczaka i dodajemy odrobinę wody żeby nie przywarło. Do papryki dodajemy cukinię i dusimy dalej. Dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy kostkę czosnku. Gdy kurczak się poddusi dodajemy pomidory w puszce. Co chwilę mieszamy w obu garnkach, kiedy już się podduszą i zmniejszą swoją objętość będziemy mogli dodać do papryki mięsko. Całość zagęszczamy 2 łyżkami kaszy manny i dodajemy koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy bazylii i ziół prowansalskich. Proponujemy podać z ryżem. Smacznego! Zobacz krok po kroku jak to zrobić Cytuj
lesny_typ Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 ja bym dodał paprykę wędzoną, fajnie podkręca smak sosu :) Cytuj
jaroszk_a Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 ja jeszcze dodaję bakłażana, a mięso miele. Cytuj
wujcio300 Opublikowano 18 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2015 bez ryzu, ale za to z chlebem :D Cytuj
Cavatelli Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2017 Moje leczo za każdym razem wygląda inaczej, a to przez to, że robię je z tego, co akurat zalega mi w lodówce ;) Podstawą zawsze są pomidory, papryka i mięso mielone, ale reszta się często zmienia i podobno zawsze wychodzi pyszne. Cytuj
janko852 Opublikowano 20 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2018 kasza manna? ciekawy składnik Cytuj
asienka19873 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Bardzo dobre leczo , muszę przyznać ze nie robiłam w dwóch garnkach tylko dodawałam kolejno składniki, najpierw kurczak, pozniej cebula , cukinia , papryka , kiełbaska , wszystko podsmażyłam i dodałam pomidory z puszki + przetarte . Dusiłam do miękkości . Było szybko i smacznie 😉 ciekawy pomysł zagęszczenia potrawy kaszą ! Cytuj
Negreska Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2019 U mnie też leczo nigdy nie jest takie samo, bo wszystko zależy od tego, co akurat mam w lodówce. Ale taka mocno wędzona kiełbasa, papryka i cukinia to podstawa. Lubię też dodać kilka ząbków czosnku i wędzoną paprykę, a sos robię z ketchupu z cukinii i przecieru pomidorowego. Całość jem z pieczywem albo ewentualnie z ryżem - ostatnio tak mi jakoś najbardziej smakuje :) 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.