Zdrowauroda Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 Kupiłam spontanicznie mąkę z ciecierzycy, a teraz za bardzo nie wiem, co z nią zrobić. Może ktoś ma sprawdzony przepis? Cytuj
asienka19873 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2015 Warzywa w cieście ( z mąką z ciecierzycy ) 200 g mąki z ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniej wody 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 600 g warzyw ( marchew, brokuł , papryka, kalafior , cukinia, oberżyna itp. ) Ok. 1 l oleju do głębokiego smażenia Z mąki , wody, 1 łyżeczki oleju i przypraw zrobić gładkie ciasto. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, paski, plastry lub podzielić na różyczki. Rozgrzać olej. Warzywa maczać w cieście i smażyć ok. 4-5 min w głębokim tłuszczu. Odsączyć z tłuszczu. Usmażone porcje trzymać w ciepłym piekarniku ( ok. 75'C ) Podawać jako przekąskę np. Z dipem czosnkowym. nie mam zdjęcia by pokazać jak wyglada ... Ale jeśli lubisz warzywa to polecam :) dawno nie robiłam , chyba sie skuszę :) przepis z niemieckiej strony kulinarnej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi