Undead84 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Na początku chciałem się przywitać bo jestem nowym użytkownikiem a to mój pierwszy post :) Uwielbiam gotować i wymyślać ciekawe przepisy :) A to jeden z moich pikantnych przepisów :) CURRY Z INDYKA Składniki /3 – 4 porcje 500 g fileta z indyka 1 szalotka bananowa 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarnach 1 płaska łyżeczka kuminu 1 mała papryczka chili 1 łyżeczka garam masali Łodyga trawy cytrynowej Skórka z jednej limonki Sok z jednej limonki Porządna szczypta soli morskiej Szczypta czarnego pieprzu 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżka stołowa oleju kokosowego Garść świeżej kolendry 1,5 szklanki ryżu basmati Ryż gotujemy według instrukcji powyżej. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy posiekany ząbek czosnku, obydwie pasty curry, posiekaną szalotkę, kolendrę w ziarnach, kumin, posiekaną papryczkę chili, garam masalę, zmiażdżoną trawę cytrynową i wszystko smażymy na niewielkim ogniu uważając aby przyprawy i czosnek się nie przypaliły. Dzięki temu przysmażone przyprawy uwolnią zawarte w nich olejki i nasze curry będzie bardziej aromatyczne i bogatsze w smaku. Filet z indyka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię z przyprawami i smażymy kilka minut a właściwie do momentu aż mięso stanie się białe i na pierwszy rzut oka będzie usmażone. Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy startą skórkę z limonki, sok z limonki , szczyptę soli i pieprzu oraz 2/3 posiekanej świeżej kolendry. Całość gotujemy około 10 minut. Gotowe curry podajemy z ryżem, posiekane świeżą kolendrą i świeżym chili. Nie należy obawiać się że moje curry jest bardzo pikantne, mleko kokosowe neutralizuje jego ostrość a świeża kolendra i sok z limonki nadaje potrawie świeżości. Jeśli jednak obawiacie się, że potrawa będzie zbyt pikantna, wystarczy że dodacie mniej jednej i drugiej pasty curry oraz ograniczycie ilość chili. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez Undead84 Cytuj
maraxer Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 a moge indyka zastapic kurczakiem?:) Cytuj
Undead84 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 No jasne :) możesz też zastąpić kawałkami ryby lub warzyw :) Poczytaj sobie artykuł na blogu tam masz ciekawe informacje czym jest curry :) https://breweriekulinarne.pl/2015/12/03/kilka-slow-o-curry/ Cytuj
jerzykowiec Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 ale rybne curry? jadłem kiedyś zupę rybną i przyznaje była całkiem, całkiem. ale curry? nie będzie się to jakoś smakowo gryzło? Cytuj
Karola09 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2016 Fajnnny przepis. Dzięki. Dla mnie to mega fajna sprawa dzielić się ze sobą takimi właśnie pomysłami. Sama uwielbiam gotować, co w sumie oczywiste skoro jestem na tym forum :D więc jak coś mi wpadnie do głowy też sie podzielę Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi