creed Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2016 Witamtym razem pokusiłam się na coś całkowicie nowego, smak mięty jak do tej pory nie był obecny w moich tortach, lubię jednak próbować nowe rzeczy. Uwielbiam te pyszne łakocie miętowe, które kupuje się w sklepie :D i to właśnie ten czekoladowo miętowy smak miałam ochotę wypróbować w mojej kuchni :) Niestety nie mam zdjęć w przekroju, ponieważ przygotowałam go na prezent :)Biszkopt kakaowy5 jajek6 łyżek cukru3 łyżki kakaook. 4 łyżek mąki Filmik z przygotowania krem miętowy:500 ml śmietanki 30%250g serka mascarpone3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki ekstraktu miętowego (tu ilość jest względna w zależności od mocy najlepiej dodawać i próbować)troszkę zielonego barwnika w proszkuFilmik z przygotowania tortu: https://www.youtube.com/watch?v=S6bczR5GZUI&feature=youtu.be Najpierw musimy ubić śmietankę z serkiem mascarpone i barwnikiem (malutko), dodać cukier puder, i na końcu dodajemy ekstrakt miętowy - ilość w zależności od mocy, miksujemy całość. Jako nasączenie tortu użyłam herbaty miętowej. Filmik z przygotowania polewy https://www.youtube.com/watch?v=KCYn-W9yFYI&feature=youtu.be Ja wiem że sam tort jest przyozdobiony słabo, właściwie to wygląda jakby robił go przedszkolak ;) jednak czasu miałam mało a kremu jeszcze mniej, więc nic bardziej kreatywnego nie przyszło mi do głowy. Zazwyczaj bardziej skupiam się na wyglądzie tortu, dziś zaś smak całkowicie mnie zniewolił..... pyyyyycha :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.