Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stary dobry przepis , z którego od mojego dzieciństwa,  mama zawsze robiła pączki

1 kg mąki
8 żółtek
1 jajko
1/2 l mleka
2 cukry waniliowe
125 g masła 
1/2 szkl. Cukru
Szczypta soli
1 łyżka octu lub 1 kieliszek spirytusu
10 dag drożdży 
Olej do smażenia 
Marmolada do nadzienia 

Mleko podgrzać. Masło stopić. 

Rozrobić drożdże: rozkruszyć do wysokiego naczynia drożdże, wsypać łyżkę mąki i łyżkę cukru, dolać tyle ciepłego mleka by rozczyn miał konsystencję śmietany, dobrze rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

Żółtka i jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem. Do dużej miski wsypać mąkę, szczyptę soli, dodać krem jajeczny, podrośnięte drożdże, ciepłe mleko, ocet lub spirytus, wymieszać i wyrabiać ciasto, po kilku minutach wlać ciepłe masło i wyrabiać dalej aż ciasto zacznie odchodzić od rąk.

Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość nabierać porcję ciasta, moczoną w wodzie łyżką, nakładać marmoladę, zlepić brzegi i uformować pączki. Kłaść na podsypany mąką blat. Podrośnięte pączki smażyć w gorącym tłuszczu na średnim ogniu. Odsączyć z tłuszczu. Po ostygnięcia posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!

Pączki mozna nadziać rownież po upieczeniu. Z tego przepisu wyjdzie ok. 35 sztuk pysznych pączków :)

image.jpeg

image.jpeg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.