Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, jestem Paweł. Od 2 lat próbujemy pasteryzować tarte jabłka z marnym wynikiem.
Po 2miesiącach wszystkie słoiki jak jeden pokrywają się dorodną pleśnią.
Nie pomógł zakup nowych słoików. Proszę o jakąś radę co z tym fantem zrobić.
Używaliśmy  jabłek spadów. Niektóre były mocno uszkodzone.

Edytowane przez samerson7
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam :)

Ja robię zawsze tak - podaję linka https://www.smaczny.pl/przepis,farsz_do_szarlotek podobnie robię z gruszkami.

Warto dobrze ucisnąć jabłka w słoiku np. łyżką, alby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które powstawiają w wyniki dokładania jabłek. Należy je tak ucisnąć, aby na górze nie było jabłek, lecz sok z jabłek. Wtedy nic nie ma prawa się zepsuć. Słoiki szczelnie zakręcamy, a potem pasteryzujemy (ja zawsze wyparzam słoiki i zakrętki) i wynosimy do ciemnej, zimnej piwnicy.

 

Oczywiście każde uszkodzone czy obite miejsce jabłka powinno się odkroić i wyrzucić.

Powodzenia :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.