samerson7 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Cześć, jestem Paweł. Od 2 lat próbujemy pasteryzować tarte jabłka z marnym wynikiem. Po 2miesiącach wszystkie słoiki jak jeden pokrywają się dorodną pleśnią. Nie pomógł zakup nowych słoików. Proszę o jakąś radę co z tym fantem zrobić. Używaliśmy jabłek spadów. Niektóre były mocno uszkodzone. Edytowane 22 Lutego 2016 przez samerson7 Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2016 Witam :) Ja robię zawsze tak - podaję linka https://www.smaczny.pl/przepis,farsz_do_szarlotek podobnie robię z gruszkami. Warto dobrze ucisnąć jabłka w słoiku np. łyżką, alby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które powstawiają w wyniki dokładania jabłek. Należy je tak ucisnąć, aby na górze nie było jabłek, lecz sok z jabłek. Wtedy nic nie ma prawa się zepsuć. Słoiki szczelnie zakręcamy, a potem pasteryzujemy (ja zawsze wyparzam słoiki i zakrętki) i wynosimy do ciemnej, zimnej piwnicy. Oczywiście każde uszkodzone czy obite miejsce jabłka powinno się odkroić i wyrzucić. Powodzenia :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.